petak, 27 maj, 2022
NaslovnaZanimljivostiStella Vita - prva kuća na točkovima na solarni pogon

Stella Vita – prva kuća na točkovima na solarni pogon

STELLA VITA – SAMOODRŽIVA KUĆA NA TOČKOVIMA

Stella vita je prva kuća na svetu na solarni pogon koju je dizajnirao solarni tim Ajndhoven – tim od 22 studenta Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu. Kroz svoje solarne panele na krovu, vozilo generiše dovoljno energije za putovanje i život, uključujući kuhinju i kupatilo.

Dizajneri su nastojali da korisnike upoznaju sa potrošnjom energije. Vozilo nalik kampu pruža vam životno i radno okruženje jednostavno koristeći energiju sunca; obezbeđuje dovoljno energije za vožnju, punjenje laptopa ili gledanje televizije ali korisnik je taj koji treba da izabere kako će je koristiti. Infotainment sistem prikazuje preostalo stanje energije i mogućnosti koje sa njom imate.

730 KM BEZ PUNJENJA I ZAGAĐENJA OKOLINE

Studenti sa Tehnološkog univerziteta u Ajndhovenu dizajnirali su Stella Vitu, kamp – kućicu koja može da pređe do 730 km po sunčanom danu, dok u oblačnoj oblasti dostiže domet od 600 km. Kada se rasklope veliki solarni paneli na njegovom krovu dobijaju oblik krila udvostručujući solarnu površinu na 17,5 kvadratnih metara, što doprinosi bržem punjenju baterija – potpuno se napune za oko dva sunčana dana.

Izvor : www.designboom.com

DA LI JE BUDUĆNOST ODRŽIVOG PUTOVANJA?

U pokušaju da prikažu budućnost održivog putovanja, učenici su planirali dugo putovanje samo pomoću solarne energije. 19. septembra, solarna kuća na točkovima započela je putovanje iz Ajndhovena sa završnom tačkom u Andaluziji. Oni su budućnost, sledeća generacija i mogu podstaći i ubrzati prelazak u održiviju budućnost, rekao je Kjell Revenberg, menadžer tima solarnog tima Eindhoven.

Izvor : www.designboom.com

 

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.