nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaZanimljivostiKuala Lumpur - obnova kolonijalne zgrade

Kuala Lumpur – obnova kolonijalne zgrade

O2 Dizajn atelje u saradnji sa YTL dizajnom zemljišta je obnovio vekovne kolonijalne zgrade, gde se nekada nalazilo sedište savezne državne železnice (FMSR). Smeštena u Kuala Lumpuru, Maleziji, struktura obložena fasadom od opeke i betona je stajala kao šuplja školjka usred parka Sentula, sve dok arhitekti nisu preduzeli korake da je transformišu u modernu kancelarijsku zgradu.

Dodali su  masu čelika, glavnom kolonijalnom bloku kako bi očuvali skali i prisustvo starog izgleda. Balkoni i skočni prozori stvaraju iznenađenje i doprinose celokupnoj apstrakciji gornje mase i prikazuju kontrast formalnog jezika kolonijalne arhitekture u nastavku.

123
Izvor : www.designboom.com

 

Očuvanje nasleđa zgrade

„Novo“ ne sme preplaviti „staro“, ali treba postojati oba elementa kako bi se dočarala estetika i umetnost nasleđa zgrade. Izvorni raspored ‘Sentul Works’ sastoji se od dva glavna prostora odvojena središnjim hodnikom dvostrukog volumena. Prilagođen izvornoj simetriji enterijera zgrade, novi prostor ureda se nalazi oko izvornog hodnika i koristi se u više namena.

Izvor : www.designboom.com

Postojanje novog i starog

Korten čelik koji se koristi kao spoljna podloga za projektovanu novu masu iznad postojeće građevinske strukture skladno se kombinuje sa izloženim kosturom čeličnih okvira starih železničkih radionica u susedstvu. Korten obloga daje vrhunski moderni izgled, ali i bogatu toplu teksturu koja odjekuje sa okruženjem starih ruralnih paleta. Centralni zid staklenih zavesa razbija jednoličnost Corten obloge nove mase. Fasadni prelaz poboljšava kvalitet moderne apstrakcije i usklađenosti do sada dominantne i skladne kolonijalne arhitekture. 

Izvor : www.designboom.com
Izvor : www.designboom.com
RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.