petak, 27 maj, 2022
NaslovnaZanimljivostiCasa do Penedo, izvanredna kamena kuća u Portugalu

Casa do Penedo, izvanredna kamena kuća u Portugalu

Casa do Penedo je „praistorijska“ kuća koja se nalazi između Celorico de Basto i Fafe, na severu Portugala. Kuća, koja je takođe poznata i kao „dvorac od kamena“ sagrađena je između četiri džinovska kamena koji su prvobitno pronađeni na tom području. Sagrađena je 1972. godine i savršeno se integrisala u prirodni pejzaž.

Izvor : www.mybestplace.com

Struktura je ubrzo privukla pažnju mnogih znatiželjnih putnika, prisiljavajući vlasnike da se presele na drugo mesto. Danas je Casa do Penedo mali muzej, pun fotografija, istorije zgrade i prelepih okolnih pejzaža. Iako je kuća blizu ogromnih vetrenjača, potpuno je bez struje. Ipak je useljiva i opremljena svim udobnostima.

Izvor : en.wikipedia.org

Prizemlje ima kuhinju i malu dnevnu sobu, sve u etno stilu sa stablom eukaliptusa i sofe od betona koja teži gotovo 800 kilograma. Gornji sprat je dostupan preko drvenog stepeništa, namenjnen je za spavaće sobe. Svaka soba u kući ima drugačiji oblik koji je prilagođen određenoj geometrijskoj funkciji stene.

Izvor : en.wikipedia.org

Kuća je tokom godina pretrpela značajan vandalizam, uglavnom zbog izolovanog položaja. Aktuelni vlasnici su ojačali vrata i zamenili originalne čvorove prozora, dodali ograde i čak staklo neprobojno na metke, tako da je sada prilično sigurna.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.