ponedeljak, 29 novembra, 2021
Google search engine
NaslovnaConstructionRGZ omogućio da pravna sigurnost građana pri kupovini nepokretnosti bude još veća

RGZ omogućio da pravna sigurnost građana pri kupovini nepokretnosti bude još veća

Republički geodetski zavod je u okviru implementacije novog informacionog sistema Katastra nepokretnosti uveo automatizovan sistem evidentiranja zahteva koji će otkloniti veliki deo dosadašnjih nepravilnosti i grešaka kao posledicu ljudskog faktora čime je sigurnost građana u upravljanju nepokretnostima podignut na znatno viši nivo.

Republički geodetski zavod preporučuje građanima i svim korisnicima usluga javnih beležnika, sudova, geodetskih organizacija i drugih profesionalnih korisnika RGZ-a, da insistiraju na dobijanju ovog broja koji se u sekundi automatski generiše jer predstavlja jedini dokaz i pravnu sigurnost da je postupak utvrđivanja prava završen, a postupak evidentiranja u katastru nepokretnosti započet. Ovaj broj građanima koristi i za sve ostale elektronske usluge Republičkog geodetskog zavoda kao što je praćenje statusa predmeta, preuzimanje rešenja na elektronskoj oglasnoj tabli i dr. Ukoliko iz bilo kog razloga od strane obveznika dostave i profesionalnih korisnika u Republički geodetski zavod ne stignu kompletne informacije koje se odnose na predmetnu nepokretnost, sistem će automatski vratiti paket kao nepotpun čime se građani i privreda štite od zloupotreba, nepravilnosti i grešaka.

Razlog uvođenja ovakvog sistema je činjenica da je dosadašnji način evidentiranja zahteva od strane javnih beležnika, sudova, geodetskih organizacija i drugih profesionalnih korisnika RGZ-a, dovodio do toga da neophodni podaci koji jednoznačno identifikuju predmetnu nepokretnost kao što su broj katastarske parcele, broj objekata ili broj dela objekta kao i katastarske opštine, ponekad bili izostavljeni što je dovodilo do grešaka i ugrožavanja pravne sigurnosti građana, ali i usporavanja procesa upisa u katastar nepokretnosti. Zbog toga su trpeli i građani i privreda, ali i sam RGZ koji je te elemente morao ponovo ručno da unosi u sistem što je podrazumevalo dodatni posao i vreme za zaposlene i mogućnost pojave grešaka. Zahvaljujući novim digitalnim procesima i kontrolama, kao i novom informacionom sistemu Katastra nepokretnosti, ovakve greške više nisu moguće, pa će i RGZ efikasnije i brže rešavati zahteve za upis prava u katastru nepokretnosti.

Republički geodetski zavod će nastaviti sa daljim razvojem elektronskih usluga u skladu sa svojom vizijom i politikom Vlade Republike Srbije u digitalizaciji javne uprave.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -
Google search engine

Most Popular

Recent Comments