petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaUzbekistan otkriva gasno-hemijski projekat vredan 2.2 milijarde evra

Uzbekistan otkriva gasno-hemijski projekat vredan 2.2 milijarde evra

Vlada Uzbekistana objavila je detalje gasno-hemijskog projekta vrednog 2.2 milijarde evra zasnovanog na MTO tehnologiji.

Očekuje se da projekat počne sa radom u četvrtom kvartalu 2023. godine i obezbediće domaću industriju Uzbekistana olefinskim ugljovodonikom, vitalnom sirovinom za zemlju.

MTO tehnologija, koja je jezgro projekta, nema direktnih konkurenata u regionu ZND (zajednica neavisnih država). Fabrika će nastojati da minimizira uticaj projekta na životnu sredinu. Usklađenost sa standardima životne sredine će pratiti i potvrditi konsultantska kuća Mot Mekdonald.

Kada bude završen, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 720.000 tona gotovih polimernih proizvoda – dovoljno da zadovolji svu domaću potražnju. U objektu će se proizvoditi raznovrsni proizvodi od osnovnog etilena i propilena, koji će zameniti različite sirovine koje se trenutno uvoze.

Preko 70% proizvodnje biće prodato na domaćem tržištu, što će omogućiti industriji Uzbekistana da zadovolji domaću potražnju i izvozi različite sirovine u zemlje ZND, kao i u Kinu, Tursku i zemlje jugoistočne Azije.

Chemtex Global Corporation China

Uz podršku tehnologije Chemtex Global Corporation (Kina), fabrika će proizvoditi polietilen tereftalat (PET), polimer koji se koristi u tekstilnoj i prehrambenoj industriji.

Monoetilen glikol, proizveden tehnologijom američke kompanije Scientific Design Company će zadovoljiti potražnju za proizvodnjom hidrauličkih tečnosti/rastvarača, kao i za antifrizom.

Da bi se olakšao ekonomski rast, u oblasti Karakul je uspostavljena slobodna ekonomska zona (FEZ), koja privlači domaće i strane proizvođače uz oslobađanje od poreza i dozvolu za poslovanje u stranim valutama.

Ališer Sultanov, ministar energetike Uzbekistana, rekao je: „Uzbekistan samouvereno ide putem proširenja kapaciteta za dubinsku preradu prirodnog gasa, što će omogućiti još dublju diverzifikaciju privrede zemlje. A nova petrohemijska fabrika koja koristi MTO tehnologiju je odličan primer. Izvoz gasa kao jeftine sirovine zamenjen je stvaranjem proizvoda sa visokom dodatnom vrednošću kroz dubinsku preradu ugljovodoničnih sirovina. Stvaranje takvih proizvoda na bazi domaćeg prirodnog gasa ne samo da će zadovoljiti potrebe zemlje, već će i značajno povećati priliv novca u Uzbekistan u poređenju sa izvozom sirovina.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.