nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSrbija"Teklasu" za otvaranje pogona u Vranju skoro 11 miliona evra od države

„Teklasu“ za otvaranje pogona u Vranju skoro 11 miliona evra od države

Za otvaranje proizvodnog pogona u Vranju na mestu nekadašnjeg Geoksa, turska kompanija Teklas dobiće 10,7 miliona evra državne pomoći. Posla će biti za najmanje 500 Vranjanaca, a kompanija koja u Srbiji posluje u Vladičinom Hanu se obavezuje da uloži 22 miliona evra u nov pogon. Učešće države je, kako se vidi iz rešenja komisije za kontrolu državne pomoći, skoro 50%.

Ministarstvo privrede je dodelilo subvencije, a Komisija ih je odobrila pa će turska kompanija do 2028. godine u sedam rata dobiti pomoć iz budžeta svih građana. Prva rata je u ovoj, 2022. godini, i iznosi 6,5 miliona evra, dok zadnja 2028. godine iznosi 532.800 evra.

U Nacrtu ugovora između Ministarstva privrede i kompanije Teklas Automotive koji je dostavljen Komisiji piše da će sprovođenjem „projekta ulaganja u novi proizvodni pogon sistema za cirkulaciju tečnosti za automobilsku industriju“ biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme do kraja 2028. godine, računajući od dana podnošenja prijave.

Nacrtom ugovora Korisnik se obavezuje da, nakon ispunjenja obaveze zaposlenja, svakom novozaposlenom redovno isplaćuje osnovnu zaradu koja je za najmanje 20% veća od minimalne zarade – stoji u rešenju Komisije.

Turska kompanija je u biznis planu navela da će 15,5 miliona evra uložiti u novu opremu, dok će 6,5 miliona evra biti utrošeno za kupovinu zemljišta i objekta. Od ukupno 18 hektara zemljišta koje firma kupuje pod objektima je 10 hektara, a postojeći objekti i ostala površina slobodnog zemljišta na ovoj lokaciji su, navodi se u rešenju, dovoljni za plan proširenja Teklas kompanije.
Geoks
Teklas će se useliti u objekte Geoksa; foto: M. D.

Vrednost troškova zarada za novozaposlena lica povezana sa ulaganjem u dvogodišnjem periodu nakon dostizanja pune zaposlenosti predviđene investicionim projektom iznosiće najmanje 6,31 miliona evra – navodi se u rešenju.

Novi pogon će biti otvoren na lokaciji nekadašnjeg Geoksa koji je prošlog leta zatvorio fabriku obuće u tom gradu.

Teklas u pogonu u Vladičinom Hanu zapošljava 1.093 radnika, od čega je 675 zaposleno na neodređeno vreme, a 418 radnika na određeno.

Fabrika u Vladičinom Hanu otvorena je 2015. godine, a kompanija se bavi proizvodnjom ostalih delova i dodatne opreme za motorna vozila.

Podsetimo, oko 1.000 radnika vranjskog Geoksa je početkom avgusta ostalo bez posla.

Komisija za kontrolu državne pomoći donela je rešenje kojim se nalaže da ta italijanska firma vrati 414 miliona dinara državne pomoći koju su Ministarstvo privrede i Grad Vranje nezakonito dali kompaniji, a iz Organizacije Transparentnost Srbija smatraju da bi za nezakonitu dodelu novca, kao i propust što nije sprečena, trebalo utvrditi krivičnu odgovornost.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.