ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaIntervjuiSve o stadionu Super Boula 56

Sve o stadionu Super Boula 56

Intervju sa Rikom Bahom iz Turner Construction-a, vođom projekta izgradnje SoFi Stadiona.

Dogodilo se samo dva puta u 56 godina. Prvi put? Prošle godine.

Los Anđeles Remsi postaće drugi tim ikada koji se takmiči na Super Boulu pred svojom publikom kada u nedelju budu igrali sa Sinsinati Bengalsima u 56 izdanju. Prošle sezone, Tampa Bej Bakanirsi igrali su kod kuće kada su pobedili Kanzas Siti Šifse sa 31-9.

Izgradnja najskupljeg stadiona ikada – SoFi, od 5,5 milijardi počela je u novembru 2016. godine, zvanično je otvoren u septembru 2020. Remsi su delili stadion sa Los Anđeles Čardžersima, još jednom NFL franšizom. Ovo je zajedničko ulaganje Turnera i AECOM Hunta.

Stadion je kapaciteta 70.240 mesta – sa mogućnošću ekspanzije do 100.240 za velike događaje poput nedeljne utakmice.

Turner je takođe izgradio Paul Brown Stadium, kuću Bengalsa, u zajedničkom ulaganju sa Bartonom Malowom. Taj stadion otvoren je u avgustu 2000. godine.

 

Koliki je izazov izgraditi veliku strukturu koja ima moguć problem sa zemljotresima?

Prilično je veliki, jer postoji velika pukotina nedaleko od mesta. Tako da je potencijalno bočno pomeranje usled zemljotresa bio veliki upravljački program u strukturnom dizajnu. A druga stvar je zato što se struktura nalazi ispod staze leta za LAX, što je ograničilo našu visinu. Otuda razlog zašto ovaj stadion tone u zemlju.

 

Pored finala NFL-a SoFi će ugostiti fudbalsko prvenstvo univerizetskog takmičenja 2023. godine i ceremonije otvaranja i zatvaranja letnje Olimpijade 2028. Koliko je to potrebno za fleksibilnost na vašem umu kada gradite stadion?

Mislim da je prvo i najvažnije, vizija Stana Kroenke (vlasnik Remsa) je bila da izgradi stadion svetske klase za NFL; za Remse, očigledno i naravno za Čardžerse. Dakle, to je fudbalski stadion, vrhunska umetnost i najbolji u klasi.

Izvor : www.wikipedia.org / Phillip Kalantzis Cope © BY 2.5

Ali to je takođe deo većeg razvoja. Unutar stadiona postoji YouTube pozorište, od oko 470 kvadrata, za manje koncerte. Prvo NFL ali pogodan je i za ceremonije otvaranja i zatvaranja Olimpijskih igara.

 

SoFi tvrdi da ima najbolje iskustvo navijača u ligi. Šta to podrazumeva?

Sve je u potpunosti elektronski. Tako je ulazak i izlazak sa stadiona lak. Ne morate da čekate u redovima da uđete. To je potpuno neisplativo. Dakle, ne morate ništa da donosite, osim svog mobilnog telefona. Na stadionu imaju vrhunski Wifi sistem koji može da se bavi prilično svime, postavljajući video zapise uživo i ostalo.

Onda dodate da dvostrani eliptični semafor nikada ranije nije bio izgrađen. Ovaj je najveći takve vrste. Teško je zadržati oči na terenu kada imate ovu neverovatnu stvar ispred vas. A onda čist zvuk unutar stadiona; to je opojno. Mislim da nema lošeg sedišta na stadionu, bez obzira gde sedite, osećate se kao da je to nešto posebno.

Stadion SoFi u brojevima

  • 121 hektar.
  • 288000 kvadrata.
  • 70.000 sedišta, proširivo na 100.000 za velike događaje, koncerte.
  • Instalirano je 100.000 tona čelika i kablova.
  • 3.000 građevinskih radnika na licu mesta dnevno.
  • 10 miliona prijavljenih radnih sati.
  • 260 luksuznih apartmana.
  • 13.000 premium mesta.
  • 23 lifta, 2638 vrata

 

Da li to predstavlja više izazova? Dostavljanje svih ovih pogodnosti?

Da. Najveći izazov je da počnete planiranje, građevinsku godinu daleko od kada je trebalo da bude otvorena, ali tehnologija korisničkog iskustva se razvija, a programiranje evoluira kako smo bili blizu početka. Ali smo spremni za to.

 

Stadion je bio zajednički poduhvat Turnera i AECOM Hunta. Koliko je važna saradnja na projektu ove veličine?

Saradnja je sve. Naš pristup izgradnji projekta ove veličine je usklađen pre nego što smo rekli, ‘Da, ovo je dobro za nas. Znate ko je radio za koga kada smo tamo, ali to je tako bilo, bio je jedinstven tim.“

 

Da li je bilo izazova sa dva zajednička ulaganja?

Postoje. Obe firme imaju veoma različite, sto godina stare kulture. Ali smo naučili da se prilagodimo jedni drugima i učimo jedni od drugih. I kao što sam rekao, kada smo krenuli, bili smo jedan tim. Najčešći imenitelj je da smo imali strast za nečim i strast da se brinemo o našem klijentu.

Izvor : www.flickr.com

 

Konstrukcija stadiona završena je tokom kovid-19 pandemije. Da li je to bila trka da se završi pre regularne sezone?

Vidi, svaki projekat, bez obzira koliko vremena imate, uvek je trka do kraja. Dakle, u tom smislu, mi nismo bili jedinstveni. Međutim, čak i sa kovidom, bili smo u mogućnosti da držimo ključne datume. Nije bilo jurnjave za NFL sezonu, u stvari. To je za neke koncerte koji su planirani za leto 2020., koji su na kraju otkazani, ali i da nisu, mi bismo bili spremni, sigurno.

Za koga navijaš u nedelju?

Pa, naravno za Remse.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.