petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaSrpski paviljon u Dubaiju dočekao milionitog posetioca

Srpski paviljon u Dubaiju dočekao milionitog posetioca

Dok ističu poslednji dani Svetske izložbe Ekspo 2020 Dubai, prve u arapskom svetu, Paviljon Republike Srbije dočekao je milionitog posetioca, saopštili su iz Srpskog paviljona u Dubaiju. Reč je o Seli iz Egipta koja nije krila oduševljenje što je baš ona jubilarni posetilac našeg Paviljona.

„Drago mi je da sam baš ja milioniti posetilac Paviljona Srbije, veoma mi se dopada način na koji ste predstavili vašu kulturu i inovacije i svakako ste me zainteresovali da posetim vašu zemlju u budućnosti što ću sigurno i učiniti” kazala je Seli.

Srbija je na veličanstvenom Ekspo 2020 osvojila svet i svetsku medijsku javnost dostignućima i inovacijama pre svega iz sektora kreativnih industrija, najmodernijih tehnologija i vrhunske nauke, predstavljajući se prvi put na ovoj manifestaciji pod modernim brendom nacionalne platforme Srbija stvara / Serbia creates. Na najbolji mogući način predstavili smo svoje ekonomske, tehnološke, inovacione, investicione i turističke potencijale.

Od oživljavanja praistorijskog čoveka, do predstavljanja gejming sela, strategije za veštačku inteligenciju, vrhunske VR tehnologije, nezaboravnih koncerata, atraktivnih susreta koji su nas povezali sa svim meridijanima.

„Oborili smo rekorde dosadašnjih predstavljanja Srbije na Svetskim izložbama i postavili nove standarde našeg međunarodnog prezentovanja u svetu. Svaki posetilac našeg Paviljona poneo je sa sobom sliku moderne i inovativne Srbije, o nama su pisali brojni svetski mediji, kreirali smo novi imidž Srbije i opravdali razloge zbog kojih su nas organizatori Ekspoa videli kao lidere u oblasti kreativnih industrija i inovacija, koje Vlada Srbije sistemski podržava poslednjih nekoliko godina”, kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade Srbije za kreativne industrije i turizam i koja predvodi tim platforme Srbija stvara, prenosi Tanjug.

U okviru poslovnog programa koji realizuju Vlada Srbije, Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, tokom 9 tematskih nedelja u Dubaiju, predstavilo se više od 1.200 privrednika iz naše zemlje, koji su ostvarili više od 10.000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz preko 100 zemalja sveta. Održano je pet investicionih konferencija koje su okupile preko 400 investitora iz celog sveta, potpisano je više od 40 ugovora i predugovora, a više od 20 kompanija iz Srbije se priprema da otpočne poslovanje u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i na Bliskom istoku.

Nastup Srbije na Ekspou obeležile su brojne inovacije, o kojima je govorio svet.

Prvi put pred očima sveta je virtuelno oživljen praistorijski čovek koji je pre 10.000 godina živeo u Lepenskom viru. Brojni svetski mediji pisali su o ovom revolucionarnom projektu srpske naučnice Sofije Stefanović i gejming kompanije „3lateral” iz Novog Sada, a koji je realizovan pomoću jedinstvene MetaHuman tehnologije razvijene u Srbiji.

Najveća e-sport produkcijska kuća na Balkanu „Relog media” zajedno sa TV Arena E-sportom premijerno je predstavila projekat izgradnje prvog svetskog Gejming sela u Srbiji kao i prve Gejming arene u svetu za organizaciju svetskih e-sport turnira. Inače, gejming industrija u Srbiji je jedna od najbrže rastućih grana kreativnih industrija.

Našu zemlju nazivaju još i rasadnikom IT talenata, liderom u kreiranju blokčejn i fintek tehnologija, digitalizaciji.

Srbija je jedna od retkih država sveta koja ima Strategiju razvoja veštačke inteligencije, a predstavljeni su i Institut za veštačku inteliganciju, mreža Naučno-tehnoloških parkova, budući kreativno-inovativni multifunkcionalni centar „Ložionica”. Na takmičenju „Supernova izazov” u okviru Gitex Future Stars u Dubaiju, najvećem događaju posvećenom razvoju startapova u regionu Bliskog Istoka, Severne Afrike i Južne Azije, startap iz Srbije – „Joberty Technology” osvojio je nagradu za najbolji u kategoriji Marketing tehnolodži u konkurenciji od 750 najboljih startapova iz celog sveta

Kroz bogat kreativni muzički program predstavili su se najveći talenti Srbije, koji su u skladu sa temom „Inspirisani prošlošću, oblikujemo budunoćnost” srpsku muziku i tradiciju prezentovali u potpuno novom i modernom ruhu.

Među njima su Stefan Milenković i Nele Karajlić, Slobodan Trkulja, maestro Petar Marić…

Svetska izložba Ekspo 2020 Dubai do sada je ugostila 20 miliona posetilaca, a na njoj su učestvovale 192 zemlje. Ekspo Dubai svoja vrata zatvara 31. marta, nakon 6 meseci izložbe najvećih svetskih dostignuća sa svih meridijana.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.