petak, 27 maj, 2022
NaslovnaRegionSredstva EU za oporavak od kovida - pomoć železnici Hrvatske

Sredstva EU za oporavak od kovida – pomoć železnici Hrvatske

Hrvatska kaže da će implementirati plan ulaganja u železnicu, sa brojnim ključnim projektima koji će dobiti početni podsticaj od 224 miliona evra iz Plana EU za oporavak i otpornost (RRP).

Josip Bilaver, državni sekretar za morske poslove i fondove EU, rekao je: „Veliki deo sredstava usmeren je na železnički saobraćaj, u koji se, zbog razvoja autoputeva, do pre nekoliko godina nije ulagalo značajnije.“

Najveći od ovih projekata obuhvata 2. i 3. fazu rekonstrukcije i izgradnje drugog koloseka na pruzi Dugo Selo – Novska u dužini od 72 km.

Drugi projekat za koji se očekuje da će biti finansiran u okviru plana je rekonstrukcija železničke pruge M604 Oštarije – Knin – Split. Obim radova obuhvatiće modernizaciju tri stanice na pruzi koja povezuje Karlovačku županiju sa regijom Dalmacije, kao i obnovu koloseka i postavljanje novih uređaja za signalizaciju i blokadu.

Ukupno će 146 investicija i 76 reformi u Hrvatskoj biti podržano sa 6,3 milijarde evra u RRP grantovima. Od toga, više od 40% će podržati klimatske ciljeve, a približno 20% će pomoći digitalnoj tranziciji.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.