ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaRusija gradi luku od 2 milijarde evra

Rusija gradi luku od 2 milijarde evra

Kompleks Baltičkog vodenog transporta će prenositi 64 miliona tona tereta godišnje i time pomoći Rusiji da poveća izvoz.

Nova 170 milijardi rublji (2 milijarde evra) morska luka treba da bude izgrađena na ruskoj zapadnoj obali, Baltičko more.

Kao prvi kompleks u dubokom moru u regionu, razvoj objekta „Primorksy UPK“ omogućiće Rusiji povećanje količine robe koju izvozi.

Glavni izvođač radova na izgradnji luke, koja se nalazi severno od Sankt Peterburga u priobalnom gradu Primorsku, biće „Primorsky Universal Transshipment Complex“.

Kompanija je potpisala ugovor sa državnim preduzećem (FSUE) Rosmoport upravo prošle nedelje, na forumu „Transportna nedelja“ u Moskvi.

Sa obzirom na površinu od oko 760 hektara, prenos kompleksa će imati lučke objekte koji mogu primiti teret kapaciteta do 150.000 tona i kontejner brodove ​​do 200.000 tona kapaciteta.

Ovo zajedno sa digitalizovanim sistemima za obradu i upravljanje, skladištenje i pretovar, omogućiće da velike količine ruske robe da stignu u luku vozom i da se brzo i efikasno obrađuju.

„Sav teret sa kojim ćemo raditi – ugalj, mineralno đubrivo i žitarice biće na zatvoren način. Od pristupa železničkog vagona do stanice za istovar“, rekao je Anatoli Savkin, prvi zamenik generalnog direktora „Primorsky Universal Transshipment Complex-a“.

„Stanica je zatvorena. Teret ide u unutrašnje galerije u magacinu. Onda će proći kroz zatvorenu galeriju na brod. Buka i prašina se eliminišu. Monitoring životne sredine biće obavezan.“

Na svojoj vrhunskoj operaciji Primorsky UPK moći će da radi sa oko 65 miliona tona tereta godišnje.

„Ovo će činiti više od 20% ukupnog prometa tereta ruskih morskih luka u baltičkom basenu“, rekli su u FSE Rosmorportu.

Nova železnička infrastruktura velike brzine i 4 km dugačak autoput sa 4 trake – sa raskrsnicom na federalnom autoputu „Skandinavia“, biće izgrađen da udovolji aktivnostima pretovara kompleksa.

Kao deo svog sporazuma sa FSUE Rosmorport-om, programer projekta Primorsky Universal takođe će finansirati brojne nove objekte, a vlasništvo će se preneti na rusko savezno blago po završetku.

Firma takođe planira da izgradi novu železnićku liniju na severoistoku do obilaznice Sankt Peterburga i da obnovi postojeće Viborg-Matrosovo-Primorsko-Ermilovo železničke pruge.

Iako planovi za to tek treba da se dogovore sa AD Ruske Železnice, očekuje se da će završetak kompleksa kreirati oko 6.000 novih radnih mesta na terminalu luke.

U Rosmorportu kažu: „Osigurali smo dobre uslove za zaposlene, novo stambeno područje kapaciteta za 12 hiljada ljudi je dizajnirano na površini od oko 200 hektara u gradu Primorsku.“

„Stambeno područje uključuje stambenu, socijalnu, javnu i poslovnu, inženjering i transportnu infrastrukturu. Rekreativna zona biće karakteristika stambenog područja: park sa površinom od oko 100 hektara biće izgrađen duž obale, a sama obalna linija će se takođe poboljšati. “

Završetak kompleksa Primorsky UPK-a trenutno je zakazan za decembar 2024.

„U 2025. godini biće sprovedeno probno delovanje terminala, logistika će biti izgrađena od strane špeditera i  očekuje se povećanje rasta prometa tereta korak po korak,“ rekli su u Rosmorportu.

„Dizajnerski rad je već završen i prošao sve državne ekspertske preglede. Pripremni deo faze izgradnje dostigao je svoju završnu fazu.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.