petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSvetRat u Ukrajini : uticaj na građevinarstvo

Rat u Ukrajini : uticaj na građevinarstvo

Utorak, 29. mart
Holcim za izlazak iz Rusije

Holcim, švajcarski proizvođač građevinskog materijala, najavio je da je pokrenuo postupak za izlazak sa ruskog tržišta. Firma je saopštila da je to u skladu sa njihovim vrednostima. Ranije su najavili da su suspendovana svea kapitalna ulaganja na tom tržištu.

Utorak, 29. mart
Rosatom se „vadi“ iz mađarskog nuklearnog projekta

Ruska firma za nuklearnu energiju, navodno je rekla ruskoj vladi da planira da se povuče iz projekata nuklearne ekspanzije Paksa u Mađarskoj.

Rosatom ima ugovor od 12,5 milijardi evra za isporuku dva nova reaktora. Navodno citira više sile kao svoje osnove za povlačenje iz projekta, zbog sankcija stavljenih na Rusiju.

 

Ponedeljak, 28. mart
Ferovial pomaže Ukrajini

Španski građevinski gigant pokrenuo je kampanju čiji je cilj da prikupi sredstva za ukrajince pogođene ratom. Ferovialova inicijativa „Zajedno smo jači“ za Ukrajinu će biti u vidu uplate istog iznosa bilo koje druge firme.

 

Petak, 25. mart
Zeppelin možda mora da napusti Rusiju i Ukrajinu

Grupa Zeppelin je rekla da očekuje značajan pad svog poslovanja 2022. godine zbog rata u Ukrajini i da možda mora da izađe i da izađe sa oba tržišta.

Caterpilalrov diler sa sedištem u Minhenu rekao je da je najgori scenario izlazak iz obe zemlje; „U zavisnosti od trajanja rata, trenutno smo u mogućnosti da održavamo posao u delovima Ukrajine i Rusije, barem u ograničenom obimu.“

„Ali verovatniji scenario za Zeppelin je da ćemo biti primorani da izađemo: ili će biti nacionalizacija ili nemogućnost poslovanja. U Zeppelinu su rekli da je njihova neto imovina u Rusiji, Ukrajini i Belorusiji bila u „niskom trocifrenom milionskom opsegu i treba se smatrati rizičnom.“

Petak, 25. mart
Izjava sa ukrajinskog rent tržišta

Aleksander Šapovalov, generalni direktor najvećeg poslovanja iznajmljivanja Ukrajine, NovaTent, obezbedio je nove vesti za situaciju u zemlji.

Šapovalov je rekao da firma pokušava da nastavi sa radom; „Danas rade kancelarije u Lvivu, Rovnu, Odesi i delimično u Kijevu. U drugim oblastima posao je ili težak ili nemoguć. Svi zaposleni koji imaju priliku da to urade rade na daljinu.“

„Odluke o tome da li možemo da radimo se ne donose svakodnevno, jer je celokupna teritorija Ukrajine podvrgnuta raketnim napadima i aktivnim neprijateljstvima koja se odvijaju u 10 regiona.“

 

Četvrtak, 24. mart
Nemačka gleda ka vodoniku da zameni ruski gas

U pokretu koji ima za cilj smanjenje oslanjanja Nemačke na ruski prirodni gas, Robert Habek najavio je planove za rad sa Norveškom oko projekta gasovoda.

Sporazum dolazi kao pretnja Rusije ukidanjem svog glavnog gasovoda Nord Stream.

Norveški premijer, Jonas Gar Store, rekao je: „potreban je niz mera za Evropu da smanji svoju zavisnost od zaliha ruske energije. Brži razvoj alternativnih izvora energije za zamenu ruskog gasa i ulja biće veoma važan u budućnosti.“

 

Sreda, 23. mart
Perspektiva stručnjaka za rušenje objekata

Veteran ove industrije Dejvid Sinkler veruje da će organizovana priroda vlade Ukrajine imati korist u zemlji kada se procene posleratni zahtevi.

Dejvid, koji je nedavno dobio nagradu ža životno dostignuće od strane američkog nacionalnog udruženja za rušenje, imao je iskustva nakon zemljotresa i humanitarne krize u Haitiju 2010. godinu.

U intervjuu koji će u aprilu biti objavljen na portalu gradimo.rs, biće reči o stanju Ukrajine i kako izvođači radova i proizvođači opreme mogu pomoći zemlji.

 

Utorak, 22. mart
Evropska asocijacija „rušenja objekata“ je za mir u Ukrajini

Evropsko udruženje za rušenje (EDA) izdalo je „poruku za mir“, rekavši da članovi stoje zajedno i osuđuju vojnu akciju i proaktivno podržavaju zaštitu života i slobode.

Donirali su sklonište u Poljskoj da bi podržali ukrajinske porodice, preporučivši da sva nacionalna udruženja daju predlog vlastima u svojim zemljama o ponudi rad nih mesta izbeglicama.

 

Ponedeljak, 21. mart
Legalna situacija za biznis sa ruskim interesom

Uprkos finansijskim sankcijama i trgovinskim ograničenjima koja su nametnuta Rusiji, nakon njene invazije na Ukrajinu, mnogo poslova sa Rusijom i dalje je zakonito.

Pinsent Mejson kaže: „Postoji moralno pitanje da li je etički ili održivo da nastave sa ruskim poslovanjem: Mnoge firme su se povukle ili premestile svoje poslovanje; Ostala preduzeća su odlučila da nastave povezane operacije i ugovore sa Rusijom, jer nemaju ugovoro pravo ukidanja ili smatraju da će postojati veća moralna obaveza kod njihovog osoblja i kupaca da nastave sa tim projektima kako bi se mogli održati poslove i sredstva za život.“

 

Ponedeljak, 21. mart
Ardent vans isporučuje zalihe za ukrajinske izbeglice

Tim iz Engleske firme za iznajmljivanje  Ardent Hire Solutions vozi tri kombija sa suštinskim zalihama u Varšavu kako bi podržao ukrajinsku izbegličku krizu.

Izjava o zahtevu iz Arventa potvrdila je da je kompanija planirala da napusti Velikoj Britaniji u nedelju 20. marta, boravi u Berlinu preko noći, a zatim dostavi danas, u ponedeljak, pre nego što se vratite u Velikoj Britaniji.

U firmi su saopštili da su odgovorili na zahteve za zalihe od Polske 2050 (vvv.polska2050.pl), organizacije koja pomaže izbeglicama.

 

Četvrtak, 17. mart
Šteta u Ukrajini oko 100 milijardi dolara

Razvojni program Ujedinjenih nacija juče je izvestio procene Vlade Ukrajine da je vrednost do sada uništenih objekata infrastrukture, zgrada, puteva, mostova, bolnica, škola i druge imovine oko 100 milijardi dolara.

Izveštaj UNDP-a (razvojni uticaj rata u Ukrajini) – rat je naterao 50% ukrajinskih preduzeća da se u potpunosti isključe, dok je druga polovina prisiljena da radi dobro ispod njenog kapaciteta; „Ako se rat produbljuje i produži dalje, do 90% stanovništva Ukrajine moglo bi se suočiti sa siromaštvom.“

Organizacija je rekla da bi rat mogao uništiti dve decenije ekonomskog napretka.

Četvrtak, 17. mart
Izjava MMF-a o nižem rastu i drugim uticajima

U MMF-u su rekli ove nedelje da će i izvan humanitarne krize u Ukrajini, efekte sporijeg rasta i bržu inflaciju osetiti celokupna globalna ekonomija.

„Uticaji će teći kroz tri glavna kanala. Prvi, više cene robe poput hrane i energije će dalje pritisnuti inflaciju.

„Drugo, komšijske ekonomije će posebno imati problem sa poremećenom trgovinom, lancima snabdevanja, kao i istorijski porast migracija izbeglica.

„I tri, smanjeno poslovno samopouzdanje i veća neizvesnost investitora utiče na više cene imovine, zatezanje finansijskih uslova i potencijalno podsiče kapitalne odlive sa tržišta u nastajanju.

„Rusija i Ukrajina su glavni proizvođači razne robe, a rat je poremectio cenu nafte i prirodnog gasa. Cena pšenice skače, udeo Ukrajine i Rusije je 30 procenata globalnog izvoza.“

Četvrtak, 17. mart
Izjava Trimble-a o Rusiji

Izjava tehnološkog giganta Trimble-a na veb stranici: „Trimble snažno osuđuje neprovociranu invaziju na Ukrajinu od strane ruske vlade. Od prošle nedelje smo prestali da prodajemo naše proizvode i usluge u Rusiji i Belorusiji.“

„Naš primarni fokus i dalje je na dobrobiti naših zaposlenih i partnera u Ukrajini i Rusiji. Kroz Trible fondacije takođe doprinosimo hitno potrebnim humanitarnim olakšicama za raseljene ukrajinske građane.“

Četvrtak, 17. mart
Izjava izvršnog direktora Skanska

Anders Danielson, predsednik i generalni direktor Skanske, rekao je da je firma donirala milion eura i Ujedinjenim Nacijama da pomogne izbeglicama i onima koji doživljavaju sukob; „Ove organizacije su dobro uspostavljene, imaju dobre pristupne linije.“

„Ove donacije su neposredni odgovor na situaciju sa dugoročnim posledicama, bez sumnje. Imajući to u vidu, pažljivo pratimo situaciju da bismo videli kako najbolje možemo da odgovorimo, a mi se iznad svega toga nadamo miru.“

 

Utorak, 15. mart
Strabag seče ruske veze

Strabag zatvara svoje ugovor o poslovanju u Rusiji i prekida svoje sporazume sa ruskim akcionarima.

Firma je u većinskom vlasništvu Fondacije Haselsteiner, Austrija, ali uz dodatno vlasništvo kroz ugovor u sindikalnom sporazumu koji uključuje rusku firmu MKAO „Rasperia Trading Limited“, koja ima 27,8% akcija. Rasperia je u vlasništvu ruskog oligarha Olega Deripaska, koju je sankcionisala Vlada Velike Britanije.

Strabag je danas rekao da Haselsteiner fondacija nije mogla da stekne ruske akcije i da je raskinula sindikalni ugovor sa UNIQOM, Rajfajzen grupom i Rasperijom.

 

Ponedeljak, 14. mart
Izjava Strabaga na sankcije

Sankcije Velike Britanije Strabagovom manjinskom akcionaru Olegu Deripaski ne sprečavaju firmu da nastavi da radi u Velikoj Britaniji, EU ili SAD-u. Deripask ima udela u Rasperia Trading Limited, koja drži 27,8% akcija Strabaga SE.

Pravna kancelarija Strabaga : „U pogledu sankcija, naša usklađenost i pravni odsek stalno nadgledaju situaciju kako bi se osiguralo stalno poštovanje Strabaga sa važećim zakonima i propisima (to se proteže ne samo korporativnim upravljanjem i poslovnim odnosima, već i na potencijalno plaćanje dividendi).“

„Trenutno, sankcije protiv g. Deripaske ne sprečavaju da Strabag nastavi poslovanje u Velikoj Britaniji, EU ili SAD i radujemo se što ćemo nastaviti da radimo u ovim zemljama i sa našim partnerima.“

Ponedeljak, 14. mart

John Deere obustavio pošiljke

Američki proizvođač građevinske i poljoprivredne opreme zasnovane John Deere rekao je da su „duboko ožalošćeni značajnom eskalacijom događaja u Ukrajini.“ Sigurnost i blagostanje naših zaposlenih u regionu i dalje ostaje naš glavni prioritet i i dalje podržavamo i održavamo blisku komunikaciju sa našim pogođenim timovima, pružajući potrebne resurse kada je to moguće.

„Naše misli su sa našim zaposlenima, njihovim porodicama, kao i našim trgovcima, kupcima i svim onima koji su uticali na ovu krizu. Pre dve nedelje, suspendovali smo isporuke mašina u Rusiju, a zatim i u Belorusiju.“

„Nastavljamo pažljivo da pratimo situaciju dok se u potpunosti pridržavamo američkih i međunarodnih sankcija. Fondacija John Deere dodatno radi direktno sa nizom organizacija, uključujući više agencija UN-a, da bi mobilizirala resurse za podršku ukrajincima koje je pogodila kriza.“

 

Četvrtak, 10. mart
Caterpillar stopirao rad ruskih proizvodnih objekat

Caterpillar, najveći svetski proizvođač u građevini, izdao je izjavu o stanju u Ukrajini, koja uključuje informacije da firma obustavlja operacije u svojim fabrikama u Rusiji.

„Operacije u Rusiji postale su sve izazovnije, uključujući poremećaje i sankcije lanca snabdevanja, a mi smo suspendovali operacije u našim ruskim proizvodnim pogonima. U skladu sa svim važećim zakonima i sankcijama, ostajemo usmereni na naše zaposlene, dilere i kupce“.

Caterpillar fondacija je donirala više od milion dolara da podrži hitne i dugoročne potrebe ukrajinske humanitarne krize.

 

Sreda, 9. mart
Generac zaustavio isporuke u Rusiju

Američki proizvođač motora Generac Holdings je poslednji koji reaguje na rusku invaziju na Ukrajinu. Firma sa sedištem u Viskonsinu najavila je da će odmah delovati efikasno, privremeno obustaviti svoje operacije i prodaju u Rusiji.

„Generac se pridružuje globalnoj zajednici u određivanju napada ruskog režima na Ukrajinu“, rekao je Aron Jagdfeld, predsednik i generalni direktor Generaca. „Naša srca idu ukrajinskom narodu i stojimo u solidarnosti sa drugima širom sveta u pozivanju na mir.“

 

Utorak, 8. mart
Tadano obustavlja pošiljke kranova

Japanski proizvođač pokretnih dizalica Tadano je obustavio pošiljke Rusiji, Belorusiji, Donjecku i Lugansku.
Rekli su da će suspenzija ostati na snazi sve dok se zaključi vojnI sukob između Rusije i Ukrajine. Izjava firme: „Tadano grupa se nada da ćemo svi videti brzi povratak mirnom i sigurnom svetu što je pre moguće.“

 

Utorak, 8. mart
Mammoet ocenjuje budućnost u Rusiji

U Mammoetu kažu da neće preduzeti nove investicije, projekte i izvoz u Rusiju i da će „proceniti naše trenutne i buduće obaveze kontinuirano kroz razvoj situacije. Potpuno se pridržavamo sankcija, da u duhu i u zakonu osiguramo da ostanemo u skladu sa onim što radimo.“

Firmaa je saopštila da je gledala događaje „sa tugom i nevericom. Naša najdublja simpatija ide svim ljudima i porodicama koje traže sigurnost, sklonište i mir.“

Dodao je da je prioritet bio dobrobit za više od 1.100 zaposlenih i njihovih porodica u regionu; „Naši timovi rade kako bi pomogli da se osigura njihova sigurnost, koristeći sve dostupne resurse. Imaćemo na umu sve naše zaposlene širom regiona dok se krećemo kroz ovu krizu.“

 

Utorak, 8. mart
Snorkel zamrzava aktivnosti u Rusiji

„Što se tiče Rusije, odlučili smo da zamrznemo svoje poslovne aktivnosti u regionu kada je počela invazija. Nakon toga, globalne sankcije su eliminisale sve poslovne prilike.“

„Obezbeđujemo svu podršku, gde god je to moguće, za naše poslovne kontakte u regionu.“

U Snorkelu su rekli da je već postojalo povećanje troškova nakon invazije Rusije na Ukrajinu. „Cene energenata već su se povećale u odnosu na situaciju, dodaju da još čelik nije direktno uticao na ovu krizu“.

Utorak, 8. mart
AECOM izlazi iz Rusije

KKonsultantska firma za infrastrukturu AECOM najavila je da odmah izlazi iz svog poslovanja u Rusiji.

„Podržavamo ljude u Ukrajini koji su suočeni sa ogromnim patnjama kao rezultat ruske nezakonite invazije“, rekao je Troj Rud, izvršni direktor AECOM-a. „Ruske akcije su nesigurne i ugrozile su poslovno okruženje za AECOM, naše klijente i naše zajedničke aktivnosti u Rusiji.

„Za firmu, uticaj ovih radnji posebno je nesretan za naše kolege iz Rusije, a mi smo preduzeli korake da im pružimo podršku tokom ove tranzicije. Kao i uvek, naš prioritet je da i dalje obezbeđujemo sigurnost i dobrobit naših timova širom regiona. “

 

ponedeljak 7. mart
Hitachi objavio saopštenje o Ukrajini

Hitachi Construction Machinery je saopštio da gasi svoje operacije u Rusiji, ali da će nastaviti da prati razvoj događaja u Rusiji i Ukrajini, sa nadom u mirno rešenje.

U svom saopštenju, iz Hitachi-a su rekli: „Naš najveći prioritet je bezbednost naših zainteresovanih strana, uključujući zaposlene u našoj grupi i njihove porodice, kupce, dilere i partnere u lancu snabdevanja.“

„Hitachi Construction Machinery je doneo odluku da postepeno zaustavi proizvodnju u Hitachi Construction Machiney Eurasia LLC, njenom regionalnom sedištu odgovornom za proizvodnju i prodaju u Rusiji i ZND, i zaustavi izvoz iz Japana u Rusiju do daljnjeg, zbog potencijalnih rizika povezanih sa biznis.

„Posvećeni smo donošenju odgovarajućih odluka što je više moguće na osnovu prikupljanja informacija i bliske komunikacije sa našim bazama širom sveta.“

ponedeljak 7. mart
Uticaj na evropsku i svetsku ekonomiju

Economist Intelligence Unit (EIU) saopštio je da bi rat u Ukrajini mogao da smanji evropski ekonomski rast ove godine na 2%, što je manje u odnosu na prethodnu prognozu od 3,9%. Za evrozonu predviđa se smanjenje rasta sa 4,0% na 3,7%. Globalni rast će pasti sa 3,9% na 3,4%.

EIU je saopštio da će na rast uticati poremećaj u trgovini i lancima snabdevanja (zatvaranje luka i problemi na kopnenoj ruti od istoka ka zapadu) i više cene robe, gasa i nafte. Firmaa takođe predviđa globalnu inflaciju veću od 6% ove godine.

 

Petak 4. mart
Manitou prognozira snažan rast za 2022.

Manitou sa sedištem u Francuskoj prijavio je rast prihoda od 18% u 2021. godini, prognozirajući prihod od 20% u 2022. godini.

Komentarišući neto prodaju Grupe od 1.88 milijardi evra godišnje, Mišel Denis, predsednik i direktor Manitou-a, rekao je da je 2021. „fantastična“ godina, koja je završena neviđenim rekordnim prihodom od 3 milijarde evra.

Denis je rekao: „U nedostatku novih glavnih poremećaja u globalnoj ekonomiji, dinamike inflacije i na osnovu procene efekata rata u Ukrajini, grupa očekuje da prihodi rastu za više od 20% u poređenju sa 2021 i da izdrže svoju operativnu stopu prihoda. “

Petak 4. mart
Komatsu obustavlja isporuke u Rusiju

Komatsu je danas suspendovao pošiljke u Rusiju zbog „trenutnog poremećaja lanca snabdevanja i nesigurnosti finansijske i ekonomske situacije“.

Sazvan je hitan sastanak na čelu sa svojim predsednikom Hiroiukijem Ogavom da se prikupe informacije i razgovara svim budućim merama.

Saopštenje firme; „Komatsu je duboko zabrinut zbog trenutne situacije u Ukrajini i pažljivo prati dalji razvoj. Iskreno se nadamo da se situacija reši mirno, što pre. “

Petak 4. mart
Alimak zaustavlja isporuke u Rusiju

Švedska firma je stavila na čekanje isporuke i prodaju u Rusiji.

„Rat u Ukrajini je ljudska tragedija i naše misli i zabrinutost su sa svima koji su pogođeni ovom užasnom situacijom.“

„U Alimaku, kontinuirano pratimo razvoj događaja. Takođe pratimo kako bi se ovo moglo odraziti na naše zaposlene, partnere, kupce i posao. Shodno tome, odlučili smo da prestanemo sa svim isporukama u Rusiju do daljnjeg i ne dogovaramo novu prodaju.“

Petak 4. marta
Strabagovi komentari na rat u Ukrajini

Austrijski izvođač radova Strabag je izdao izjavu osuđujući rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da je „šokiran“ nedavnim događajima.

„Želeli smo da budemo transparentni u strukturi akcionara: skoro 30% našiih akcija ima ruska kompanija MKAO Rasperia Trading Ltd, ćiji manji deo je u vlasništvu Rusa Olega Deripaska.

Strabag je rekao da prema austrijskim pravom njen odbor upravlja firmom nezavisno i „bez uputstava nadzornog odbora i akcionara firme“.

Petak 4. marta
CNH Industrial donira 0,5 miliona dolara

U CNH Industrial-u (vlasnik lanaca građevinske opreme Case Construction i New Holland) kažu da je donirano 0,5 miliona američkih dolara za podršku Ukrajincima na koje je uticao rat. Pored toga, saopšteno je da će osnovati globalni fond.

CNH Industrial ima 38 zaposlenih sa sedištem u Ukrajini, a namenski tim aktivno im pruža podršku.

„Naše misli i molitve su sa svima koji su pogođeni ratom, prioritet nam je bezbednost naših zaposlenih i njihovih porodica u zemlji“, rekao je Skot Vajn, generalni direktor, CNH Industrialai.

„Odluka naših zaposlenih je da doprinesemo stanovništvu Ukrajine, koji imaju hitnu humanitarnu potrebu. Ja i mojih 37500 kolega, želimo pozitivnu i brzu rezoluciju ove krize.“

 

Četvrtak 3. mart
JCB pauzira pošiljke za Rusiju

JCB je dala sledeću izjavu o Rusiji; „JCB je pauzirao sve operacije, uključujući izvoz mašina i rezervnih delova.“

Četvrtak 3. mart
Komentari na rusko tržište građevinske opreme

Kris Šejt, generalni direktor istraživanja tržišta i predviđanja firme Off-Highway Research, nudi sledeći uvid u ruski sektor opreme; „Prema udruženju evropskih preduzeća, tržište ruske građevinske opreme poraslo je za 48% prošle godine. Ovo se zasniva na podacima prikupljenim od svih glavnih internacionalnih firmi u Rusiji, zajedno sa nekoliko glavnih domaćih OEM (originalnih proizvođača opreme) i obuhvata opremu za gradilišta i puteve.“

„Prošla godina je bila peta uzastopna godina rasta ruskog tržišta, a obim prodatih mašina bio je skoro dvostruko veći od prosečne godišnje prodaje u prethodnih sedam godina.“

„Izricanje ekonomskih sankcija Rusiji, posebno od međunarodnih, bankarskih i platnih mreža, verovatno će ove godine doprineti strmoglavom padu prodaje građevinske opreme. Istraživanje firme Off-Highway Research procenjuje da samo oko trećine prodate opreme je proizvedeno u Rusiji (iako je to teško precizno proceniti, zbog velikog broja lokalnih proizvođača).“

„Verujemo da čak i bez konkretnih sankcija protiv gradjevinarstva ili suspenzije prodaje proizvođačia, isporuke u Rusiju će verovatno prestati zbog neizvesnosti oko plaćanja. Napominjemo da je verovatno da će dovesti do naglog pada potražnje za opremu pogoršanje ekonomske situacije u Rusiji.“

„Značajan deo domaće proizvedene opreme u Rusiji je proizveden od strane međunarodnih OEM (originalni proizvođač opreme), koji su otvorili fabrike u zemlji 2000-ih i 2010-ih. Još nema komentara od strane bilo koje od ovih proizvođača o neposrednoj budućnosti svojih ruskih operacija.“

Četvrtak 3. mart
Ekonomske posledice

Rikardo Viađi, generalni sekretar CECE (odbor za evropsku građevinsku opremu), izjavio je danas da je nemoguće izmeriti ekonomske posledice ruske invazije na Ukrajinu u ovom trenutku.

On je govorio na CECE vebinaru, tokom kojeg je priznao da je „Rusija je važan dobavljač materijala i važno izvozno tržište.“

U odgovoru na pitanje o tome da li rat u Ukrajini može da utiče na proizvodnju građevinske opreme, rekao je: „Mi znamo da će ovaj tragični događaji imati negativne ekonomske posledice … sankcije i političke tenzije će otežati poslovanje između Rusije i Evrope. Ipak, on je naglasio, to nije značajno u poređenju sa „gubicima života“.

Četvrtak 3. mart
Nemačka ubrzava alternative ruskog prirodnog gasa

U svetlu ruskog napada na Ukrajinu, Nemačka je ubrzala planove za izgradnju svog prvog terminala tečnog prirodnog gasa (LNG) i smanji zavisnost zemlje od Rusije. Kancelar Olaf Šolc je objavio plan na specijalnoj sednici nemačkog parlamenta.

Mogućnost izgradnje LNG terminala u luci Brunsbutel je prvi put najavljena 2018., tender je raspisan 2019. godine. Nemačka u velikoj meri zavisi od ruskog gasa, a sukob je samo ubrzao planove izgradnje terminala LNG, kao i drugih energetskih projekata, kao što su oni koji uključuju obnovljive izvore energije.

 

Sreda 2. mart
Skyjack matična firma obećava podršku ukrajincima

Linamar Korporacija, matično preduzeće Skyjack-a, obećala je da će podržati Ukrajinu kroz donacije i sponzorstvo izbeglica.

U izjavi za svoje zaposlene, izvršni predsednik i generalni direktor kanadske firme, Linda Hasenfrac, rekla je, „Kao što smo svi gledali globalno kako se događaji odvijaju oko nas u poslednjih nekoliko dana, ne možemo pomoći, ali osećamo duboku tugu, brigu i bojazan zbog situacija u Ukrajini.

„Osnivač Linamara Frenk Hasenfrac napustio je Mađarsku 1956. nakon čega je uzeo oružje i borio se protiv Rusa u mađarskoj revoluciji. Bio je borac za slobodu i kao takav ne možem pomoći, ali osećam da moramo da podržimo borce za slobodu u Ukrajini. “

Firma je saopštila da će to učiniti na dva načina. „Prvo, Linamar će se duplirati svaku donaciju koju uplati njihov zaposlen kao podrška humanitarnim naporima u Ukrajini.“

U Kanadi sredstva će biti donirana u fondaciju CUF. Kanadska vlada je takođe obećala da pojačava sve donacije koje budu obavljene u Kanadi, četvorostruko.

„Istražujemo kako bismo mogli da ponudimo isti sistem u drugim zemljama u kojima poslujemo. Molimo da nam se svi pridruže u podršci ukrajinskim borcima za slobodu. “

Sreda 2. mart
Dinolift gasi prodaju u Rusiji

Finska firma višee neće prodavati svoje proizvode ili rezervne delove u Rusiji ili Belorusiji, kao odgovor na ruske napade na Ukrajinu.

Karin Nars, generalni direktor Dinolifta, rekao je: „Ovo će, naravno, imati uticaj kako na Dinolift, tako i na svoje klijente. Ali to je mala cena koju treba platiti u odnosu na cenu koju ukrajinski narod i obični ruski narod plaća zbog ovog rata. Nadamo se miru, ali se bojimo da će situacija biti mnogo gora pre nego što bolje bude.“

Dinolift ima dilera u Ukrajini, Technopodjem, sa sedištem u Harkovu, ali se nisu čuli sa njima od početka napada. „Naše misli su sa njima i želimo im svu moguću hrabrost u ovoj užasnoj situaciji.“

Na pitanje kako će situacija uticati na svakodnevne operacije Dinolifta, Nars je prokomentarisao: „Ukrajinski ljudi primorani su da se fokusiraju na spašavanje života, zemlje i nezavisnosti. Oni stoje za demokratiju sa neverovatnom hrabrošću. Mislim da kupovina mašina nije na dnevnom redu u Ukrajini.“

„Što se tiče Rusije, rat otežava i firmama i ljudima u Rusiji. Možda je ovo početak promena u zemlji. Rusi koji imaju međunarodne kontakte kako u okviru poslovanja i lično treba da budu u stanju da formiraju objektivno mišljenje o tome šta se dešava upravo sada.“

Nars je dodao da firma očekuje povećanje troškovia komponenti i odlaganje rokova. „Oni će naravno rasti, jer će i kod drugih sirovina.“

„Teško je znati dugoročne posledice ovog rata, ali kao što znamo nesigurnost nikad nije dobra za biznis.“

Sreda 2. mart
Pojačan rizik od ruskih sajber napada

Stručnjak za bezbednost je upozorio na povišeni rizik sajber napada iz Rusije na građevinske firme.

Majk Vils iz firme koja se bavi zaštitom podataka CSS Assure je rekao da je „postoji značajan rizik da Rusija može  stvoriti nestabilnost u zapadnim zemljama … kao sredstvo da skrene fokus i pažnju od situacije u Ukrajini i bližih, problema kod kuće.“

On je naveo da su komunalni lanci, vode, transporta, infrastrukture i snabdevanja među sektorima u najvećem riziku od sajber napada.

Sreda 2. mart
Metso Outotec stopirao isporuke za Rusiju

Proizvođač građevinskih mašina Metso Outotec je privremeno stopirao sve isporuke u Rusiju. Metso je glavni u sektorima rudarstva i agregata i oko 10% svoje godišnje prodaje dolazi iz Rusije. Nema nikakve proizvodne pogone u zemlji.

„Zbog trenutne nejasne situacije oko sankcija, Metso Outotec je privremeno stopirao isporuku u Rusiju.“

 

Utorak 1. mart
Riwal počinje kampanju za prikupljanje sredstava

Holandska firma Riwal, koja posluje širom Evrope, uključujući Poljsku, zajedno sa svojom matičnom kompanijom Prodelta, pokrenula je kampanju prikupljanja sredstava za podršku žrtvama i izbeglicama iz Ukrajine.

U LinkedIn postu: „Da bi pomogli ukrajinskom narodu gde možemo, Riwal u Poljskoj pokrenuo je humanitarnu akciju prikupljanja sredstava, kampanju koja ima punu podršku kako čitave Riwal organizacije tako i njihove matične firme, Prodelta. Sa ovom kampanjom podržavamo PAH (poljskia humanitarna akcija). Nihova je misiji da se pruži pomoć ljudima koji pate od oružanih sukoba i prirodnih katastrofa.

„U ovakvim vremenima, mi kao firma moramo preuzeti odgovornost i uradimo sve što možemo da se minimizira patnja izbeglica. U Poljskoj, izbeglice su zbrinute i imaju hranu, piće i osnovnu medicinsku negu. Ovom akcijom nadamo se da ćemo motivisati i druge da uspostave slične akcije i da pomognu žrtvama gde je to moguće.“

Utorak 1. mart
VDMA o uticaju sankcija

Nemačka inženjerska organizacija VDMA saopštila je da će ekonomske sankcije zahtevati temeljnu procenu ekonomskih i trgovinskih odnosa sa Rusijom. Izvršni direktor VDMA Tilo Brodtman rekao je; „Nove zabrane isporuke različite robe u Rusiju utiču na velike delove evropske mašinske i fabričke industrije.

Dodao je on; „Sada je neophodno detaljno analizirati uslove sankcija i njihove efekte. Kontrasankcije su moguće i sa ruske strane, ali ostaje ispravno uvesti oštre sankcije agresiji na Ukrajinu.

Utorak 1. mart
Uticaj na cene materijala i lance snabdevanja

Građevinska udruženja sa sedištem u Americi govore o uticaju rata u Ukrajini na cene i već rastegnut globalni lanac snabdevanja.

„Neopravdani napad Rusije na Ukrajinu već je podigao cenu dizel goriva, benzina i drugih naftnih derivata koji se koriste u građevinarstvu“, rekao je Brajan Turmejl, potpredsednik za odnose sa javnošću i strateške inicijative Associated General Contractors of America (AGC).

„Rat i kontramere zapadnih zemalja će verovatno uskoro uticati na snabdevanje i cenu materijala i opreme, uključujući čelik, aluminijum, bakar, cink i nikl.

 

Ponedeljak 28. februar
Izjava ukrajinske građevinske kompanije Kyivmiskbud

Firma Kyivmiskbud sa sedištem u Kijevu, jedna od najvećih izvođača radova u zemlji, objavila je sledeće saopštenje u subotu; „Kijev je grad koji smo mi izgradili. Od 1955. godine Kyivmiskbud obnavlja prestonicu od poslednjeg rata. I mi smo spremni i uradićemo to ponovo. Ali za danas je glavno da branimo svoj grad i svoju zemlju!

„Od prvog dana mnogi naši zaposleni su u redovima teritorijalne odbrane. Neki patroliraju gradom noću, neki pomažu vojsci koliko mogu, uključujući i finansijski… Jaki smo, izdržaćemo!“

Ponedeljak 28. februar
Zabrinutost zbog turskog nuklearnog projekta vrednog 18 milijardi evra

Budućnost turske nuklearne elektrane Akuju, koju gradi Rusija, izgleda neizvesna.

Samo dan pre invazije ruskih trupa na Ukrajinu, Anastasija Zotejeva, glavni izvršni direktor elektrane, razgovarala je o vremenskom okviru projekta vrednog 18 milijardi evra sa turskim informativnim kanalom NTV, rekavši da je plan da se svake godine završi jedna od četiri energetska bloka, između 2023. i 2026. godine.

Ruska državna kompanija za nuklearnu energiju Rosatom ima 99,2% udela u projektu.

Ponedeljak 28 februar
Firme procenjuju umešanost Rusije

Rojters je izvestio da su BP, HSBC i najveća svetska firma za lizing aviona AerCap među onima koje žele da napuste Rusiju u ponedeljak, nakon invazije na Ukrajinu.

Izveštava se da će norveški državni fond, najveći na svetu, prodati svoju rusku imovinu, vrednu oko 2,8 milijardi dolara, dok je australijski državni fond rekao da planira da smanji svoju izloženost firmama koje su na ruskoj berzi.

Novinska agencija je dodala da je grupa za primorski transport Maersk rekla da razmatra obustavljanje svih rezervacija tereta u i iz Rusije, a dve najveće svetske logističke kompanije, United Parcel Service Inc i FedEk Corp, rekle su da obustavljaju isporuke Rusiji i Ukrajini.

Ponedeljak 28. februar
Cepelin nudi evakuaciju osoblju u Ukrajini

Zeppelin Group, Caterpillar-ov diler u Nemačkoj, Ukrajini i delovima zapadne Rusije, objavio je na linkedIn-u da je „šokiran i zabrinut zbog aktuelnih događaja u Ukrajini.“ Najveći prioritet u ovom trenutku je bezbednost više od 600 kolega u Ukrajini. Zbog toga smo svim zaposlenima u regionu ponudili evakuaciju i zamolili ih da ostanu kod kuće.

Ponedeljak 28. februar
Izgradnja nuklearne elektrane u Bangladešu može biti odložena

Primer širih implikacija ukrajinske krize na građevinarstvo daje novinski izveštaj da bi igradnja nuklearne elektranae Rupur (RNPP) u Bangladešu mogla da bude odložena. Fabrika (koja bi bila prva u Bangladešu) trebalo bi da bude izgrađena uz rusku finansijsku i tehničku podršku, a čak i uranijumsko gorivo dolazi iz Rusije. Zemlja će takođe biti uključena u upravljanje nuklearnim otpadom projekta.

Ekspert za energetiku M Tamim rekao je u nedelju za novine The New Nation: „Rat koji je u toku neće odmah uticati na elektranu, ali bi radovi na njenoj izgradnji mogli da se odlože, ako ruska ekonomija postane slaba za vreme rata“.

Izgradnja prvog bloka elektrane predviđena je za narednu godinu, a završetak drugog bloka 2024. godine.

 

Petak 25. februar
FIEC izražava podršku Ukrajini

Evropsko udruženje izvođača radova FIEC izrazilo je podršku ukrajinskoj građevinskoj industriji i naciji. Tomas Bauer, predsednik FIEC-a, rekao je; „Razvoj Evropske Unije pokazao je da zemlje sa veoma različitom političkom i ekonomskom situacijom mogu zajedno da napreduju i da zajednički prevaziđu poteškoće kroz dijalog i saradnju.“

„Zato želimo Konfederaciji građevinara Ukrajine (CBU), našoj članici Federacije iz Ukrajine, i zemlji, da se ovaj sukob okonča što je pre moguće kako bi narod Ukrajine ponovo mogao da živi mirno i bez straha. Ovo će takođe biti trenutak da radimo na jačanju veza između naših organizacija.”

Generalni direktor FIEC-a Domeniko Kampogrande dodao je da se sukob dešava nakon dve godine pandemije koja je već izvršila veliki pritisak na industriju „i nakon nekoliko meseci značajnog povećanja cena proizvoda i materijala, kao i energije, što direktno utiče na konkurentnost naših preduzeća“.

„Situacija će svakako dodatno pogoršati ove elemente i predstavljati ozbiljnu prepreku implementaciji investicija predviđenih planovima za otpornost i oporavak“.

Petak 25. februar
Uticaj na inflaciju i lance snabdevanja

U brifing noti objavljenoj u petak, Oxford Economiks je rekao da je invazija potpuno zasenila pozitivne ekonomske podatke koji su izašli iz evrozone ranije ove sedmice.

Ekonomski konsultant je rekao da postoje rizici za industrijski sektor „koji će i dalje biti pod ogromnim pritiskom, posebno u energetski intenzivnim sektorima. Uvođenje strogih sankcija zapadnih sila Rusiji moglo bi da pogorša stvari za evropski industrijski sektor, pošto je Rusija takođe glavni proizvođač i izvoznik nekih ključnih metala kao što su čelik, aluminijum ili nikl, tako da bi svaki poremećaj trgovinskih tokova mogao izazvati dalju štetu globalnim lancima snabdevanja koji su već pod stresom.“

Dodaje se da će rat značiti da će cene nafte i gasa ostati veće duže vreme i da će to dodatno uticati na cene hrane, s obzirom na ulogu Rusije kao globalnog izvoznika žitarica i hemikalija. To će pogurati inflaciju evrozone više od očekivane i produžiti inflatorni ciklus.

Petak 25. februar
Ometanje oporavka od kovida, kaže MMF

G-đa Kristalina Georgieva, generalni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) rekla je da je invazija bila stvar ozbiljne zabrinutosti, pre svega zbog ljudskih žrtava i patnje običnih ljudi; „Sukob takođe ima ozbiljan ekonomski uticaj, koji će se pogoršavati što duže bude trajao.“

„Ova kriza dolazi u delikatnom trenutku, kada se globalna ekonomija oporavlja od razaranja pandemije kovid-19 i preti da poništi deo tog napretka.“

Ona je dodala: „Izvan Ukrajine, posledice sukoba predstavljaju značajne ekonomske rizike u regionu i širom sveta. Procenjujemo potencijalne implikacije, uključujući funkcionisanje finansijskog sistema, tržišta roba i direktan uticaj na zemlje sa ekonomskim vezama u regionu.“Kijev,

Petak 25. februar
Uticaj na cene nafte i gasa

Prema Krisu Slejtu, generalnom direktoru industrijskog konsultanta Off-Highway Research; „Glavna direktna pretnja u Evropi…je uticaj na cene nafte i gasa.“

„Ovo bi moglo da postane ozbiljno pitanje ako se sankcije Rusiji prošire na izvoz nafte i gasa, jer će to značajno povećati cene u Evropi.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.