ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaSvetProširenje luke u Đenovi od 300 miliona evra

Proširenje luke u Đenovi od 300 miliona evra

Evropska investiciona banka (EIB) daje kredit od 300 miliona evra za širenje i obnavljanje luke Đenova u Italiji.

Rečeno je da je prva operacija EIB-a u Italiji za projekat koji takođe sufinansira vlada, zajam je dodeljen „lučkoj upravi Zapadnog ligurijanskog mora“ (Autorità di Sistema Portuale del Mar Ligure Occidentale).

Finansira se niz radova na luci, uključujući nadogradnje terminala, radove na upravljanju životnom sredinom i izgradnja nove brane – barijere ugrađene u more koja štiti luku i posetioce od sile talasa.

Gelsomina Viljoti, EIB potpredsednik, rekla je, „Ponosni smo da podržimo infrastrukturu i razvoj životne sredine luke Đenove, ključnog ekonomskog, izvoznog i turističkog čvorišta za Italiju.

„Jedan od glavnih ciljeva EIB-a je ulagati u infrastrukturu i promovisanje održivosti životne sredine kao alate za jačanje otpornosti i ekonomske konkurentnosti.“

Veruje se da je ovo najveće obnavljanje luke u zadnjih 25 godina.

Italijanska vlada je izdvojila ukupno 600 miliona evra (500 miliona evra iz komplementarnog fonda za oporavak i 100 miliona evra iz lučkog infrastrukturnog fonda) za projekat.

Pored smanjenja rizika od poplave, obnova radova na luci će omogućiti modernim teretnim brodovima da joj lako pristupe, omogućavajući siguran istovar tereta i stratešku prednost.

Kada govorimo o novom zajmu EIB-a, Paolo Emilio Sinjorini, predsednik lučke uprave zapadnog ligurijana, rekao je: „Mi smo veoma ponosni na današnji potpis, koji pokazuje kako je EU banka uključena u razvoj Italije.“ Nova kamena brana u luci Đenove dizajnirana je da pruži brodovima direktan pristup svojim terminalnim objektima.

Projekat obnavljivanja takođe će doprineti unapređenju železničke mreže FuoriMuro sa novih 750m, koristi se za tranzit teretnog prevoza i tako smanjuje protok drumskog saobraćaja koji uzrokuju kamioni koji dolaze u luku.

Očekuje se da će posao početi 2022. i završiti 2024. godine, osim brane, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2026. godine.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.