ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaRegionPotpisan ugovor za izgradnju deonice Nemila – Vranduk na Koridoru 5C

Potpisan ugovor za izgradnju deonice Nemila – Vranduk na Koridoru 5C

Ugovor za izgradnju na Koridoru 5C, dionica Nemila – Vranduk, potpisan je danas u sedištu JP Autoceste FBiH u Mostaru.

Vrednost ugovorenih radova, kako je saopšteno iz Autocesta FBiH, je skoro 65 miliona eura (tačnije 63.956.530) sa PDV-om, s rokom završetka izgradnje od 24 meseca.

JP Autoceste FBiH su, kako su istakli, uz značajan angažman Vlade FBiH i resornog ministarstva osigurale sredstva za finasiranje putem Kuvajtskog fonda za Arapski ekonomski razvoj (KFAED).

„Deonica Nemila – Vranduk u dužini od 5,67 kilometara veoma je značajna jer će spojiti dve deonice koje su već u izgradnji, deonicu Poprikuše – Nemila na severu, te deonicu Vranduk – Ponirak na jugu, čijom izgradnjom će biti omogućen promet bez prekida na svim navedenim deonicama“, kazali su iz Autocesta FBiH.

Glavni radovi prema ugovoru podrazumevaju izgradnju puta u punom profilu na ukupnoj dužini, potporne i obložne konstrukcije, vijadukt, izmeštanje magistralnog puta M-17 u dužini od 3,6 kilometara i regulaciju korita reke Bosne u dužini od 3 kilometra.

Uključujući izgradnju deonice Nemila – Vranduk, trenutno je aktivno osam gradilišta za novih 38 kilometara na Koridoru 5C. Sa završetkom izgradnje deonice Nemila – Vranduk, u promet će biti pušteno ukupno 23 kilometra autoputa od Poprikuša do Donje Gračanice, gde je deo već izgrađen i završen.

„Do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora za početak radova na još tri deonice prema severu kod Doboja dužine 43 kilometra ukupne investicijske vrednosti preko 961 milion maraka. Ova sredstva su već osigurana kod Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicijske banke, te od EU grantova. Ugovor za dionicu Putnikovo Brdo – Medakovo dužine 8,5 kilometara bit će potpisan sredinom godine, potpisivanje ugovora za deonicu Medakovo – Ozimice dužine 21,7 kilometara planirano je za treći kvartal tekuće godine, a za deonicu Ozimice – Poprikuše 12,8 kilometara krajem godine. Sa ova tri ugovora kompletan severni dio koridora u Federaciji BiH biće u izgradnji“, kažu iz ovog preduzeća.

Završetak svih deonica na severu do Doboja predviđen je do kraja 2024. i početka 2025. godine i zavisi od brzine provođenja tenderskih procedura i ugovaranja, te poštovanja predviđene dinamike izgradnje.

Ugovor su potpisali Elmedin Voloder, v. d. direktora JP Autoceste FBiH kao investitor i u ime izvođača radova Mehmet Ufuk Aksakal, projekt koordinator kompanije HGG Insaat Anonim Sirketi iz Turske, te Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija u svojstvu svedoka sa strane JP Autoceste FBiH i Kazim Guntas u svojstvu svedoka izvođača radova.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.