petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSvetPočinju radovi na velikom hidro projektu na Gran Kanariji

Počinju radovi na velikom hidro projektu na Gran Kanariji

U toku je izgradnja postrojenja za skladištenje hidroenergije, Salto de Chira (PHES) na španskom ostrvu Gran Kanarija.

Pored hidroelektrane, projekat obuhvata izgradnju stanice za desalinizaciju morske vode i pratećih radova na moru, kao i objekata za povezivanje elektrane na hidrološku transportnu mrežu.

Podrazumeva se da će 91% infrastrukture projekta biti instalirano ispod zemlje, što će smanjiti njen vizuelni uticaj.

Španski operater električne energije Crimson Electrica de Espana, kaže da očekuje da će postrojenje za skladištenje od 3,5 GWh biti delimično operativno do 2026. godine, kompletirano 2027.

Kada se završi, 200 MW izlazne energije ovog objekta snabdevaće (36%) potražnje električne energije na ostrvu.

Dok se navodi da ukupna investicija premašuje 400 miliona evra, španska vlada očekuje da će nadoknaditi oko 122 miliona evra godišnje, kroz povećanu energetsku nezavisnost ostrva, kao i smanjenje potreba za uvozom fosilnih goriva.

Trenutno, manje od 20% električnih potreba Gran Kanarije dolazi iz obnovljivih izvora energije; cifra će porasti na približno 51% nakon puštanja u rad nove hidroelektrane.

Očekuje se da će projekat izgradnje fabrike stvoriti više od 4.300 radnih mesta, od kojih će preko 3.500 biti za stanovnike Gran Kanarije.

Španska ministarka za ekološku tranziciju i demografske izazove Tereza ​​Ribera rekla je da je projekat Salto de Chira primer puta kojim zemlja mora da promoviše čistu, jeftinu i efikasnu energiju.

Ona je rekla: „Skladištenje će biti jedan od ključnih delova energetske tranzicije, kako zbog svog doprinosa elektrifikaciji, tako i zbog svoje sposobnosti da obezbedi obnovljivu energiju, nešto posebno važno u sistemima koji nisu međusobno povezani, kao što su ostrva.“

„U ovom trenutku će Salto de Chira predstavljati veliki napredak, poboljšavajući garanciju snabdevanja, sigurnost električnog sistema i prodor obnovljivih izvora energije. Sa ovakvim projektima i čvrstom posvećenošću obnovljivim izvorima energije.”

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.