ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaSvetOčekivani rast građevinske industrije u EU od 2,5% za 2022. godinu

Očekivani rast građevinske industrije u EU od 2,5% za 2022. godinu

Očekuje se da će evropski industrijski sektor imati rast od 2,5% u 2022. godini, kao rezultat „svežeg ulaganja iz fonda za oporavak EU, prema specijalisti za globalnu ekonomsku analizu ING.

U svom poslednjem izveštaju o izgledu izgradnje EU, kompanija je saopštila da je uprkos pritiscima oko cena, poslovno poverenje početkom 2022. godine je pozitivno među većinom izvođača u EU.

Istraživanje je takođe otkrilo da je infrastrukturni sektor EU porastao za 1,5% u odnosu na novembar 2021. Dok je rasto od samo 0,2% bio za isti period godinu dana ranije.

Iako postoje velike razlike između zemalja, u izveštaju su rekli da je nivo proizvodnje u infrastrukturnom sektoru širom EU prilično stabilan poslednjih 10 godina.

Trenutno obim za izgradnju pojačava nova investicija iz fonda za oporavak EU, dok stalni nedostatak stanova i visoke cene kuća pružaju strukturnu potražnju za novim stambenim konstrukcijama.

Pored toga, nerezidencijalna konstrukcija će videti skok kako kovid19-kriza bledi, a preduzetnici sve češće ulažu u nove prostorije ili obnavljaju postojeće.

Rekordni broj građevinskih firmi planira da poveća cene početkom 2022. godine.

Otprilike 36% firmi planira da poveća cene u januaru 2022. godine. Posebno, austrijske, nemačke i holandske. Takođe se prognozira dalji oporavak u Francuskoj i Belgiji ove i sledeće godine.

Francuska je nedavno realizovala novi zakon koji zahteva da polovina materijala koji se koriste u javnim zgradama moraju biti drvo ili drugi bio-bazirani materijal. To je dovelo do povećanja potražnje i nestašice tih materijala.

Najveća nestašica je u Nemačkoj, Austriji i Holandiji jer je nivo proizvodnje ostao visok u ovim zemljama.

Očekuje se da će nestašica biti neko vreme, ne samo zbog kineske „nulta-kovid“ strategije i ograničenja koja su postavljena na mestima i lukama koja su veoma važna za globalne proizvodne lance.

Generalno, budućnost građevinarstva u EU je optimistična. Uprkos nedostatku građevinskog materijala, očekuje se dalji rast u građevinskom sektoru u 2022. i 2023. godini.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.