petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbija"Novi Sad na vodi": Dve studije pokazale da novi nasip ne može...

„Novi Sad na vodi“: Dve studije pokazale da novi nasip ne može da ugrozi odbranu od polava

Novi stambeno-poslovni kompleks na nekadašnjem brodogradilištu značiće i izmeštanje nasipa u korito reke. Dok deo javnosti i struke traži da se od ovakvog plana odustane, iz JP Urbanizma objašnjavaju da dve urađene studije jasno govore kako nikakve opasnosti od poplava ili uništenja nasipa ne postoje.

Planirani sadržaji na Kameničkoj adi, među građanima prozvani kao “Novi Sad na vodi”, po novom nacrtu Generalnog urbanističkog plana podrazumevaju hotelsko-turistički kompleks, delove sa zelenilom, novu plažu, šetalište, biciklističku stazu, ali i veslačku, te dva nova stambeno-poslovna bloka na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne Rečne flotile. Deo predviđen za gradnju stambeno-poslovnog kompleksa na brodogradilištu je privatna parcela koja čini dva odsto od cele površine plana.

Generalni direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović je tokom predstavljanja GUP-rekao da „hidrološka studija pokazuje da je nova obaloutvrda opravdana“ i da je „u najkritičnijem momentu“ porast vode tri do pet centimetara, što je kako je ocenio, „zanemarljivo i nema nikakvog štetnog uticaja“. Studija koju je pripremio Institut „Jaroslav Černi“ za prostor od Bačke Palanke do Slankamena je pokazala da nema nijednog kritičnog momenta, dodao je Miladinović.

– Kako će da izgleda stambeno-poslovni kompleks na brodogradilištu treba da se razradi planovima nižeg reda. Obala je svakako javno zemljište i biće uređena odbrana od poplava. Da li će to biti kejski zid videćemo, pokazaće nove studije i projekti. Kompleks će biti otvoren za javnost, sa velikim brojem parking mesta i mnogo zelenila. Po planu, najviši treba da bude hotel 5 + 20, dok su stambeni objekti manje spratnosti – rekao je Miladinović.

Kako dodaje, u sklopu dve studije, rađeno je i ispitivanje o uticaju mogućeg leda na nasip, koje je takođe pokazalo da jake zime ne mogu da ga ugroze.

Rukavac Dunava koji Novosađani zovu Šodroš treba da dobije veslačku stazu, kupalište i uređenu obalu. Miladinović napominje da nikakog betoniranja ovog rukavca neće biti, a takvih je glasina bilo. Regulisaće se nivo vode i obezbediti kontantan protok vode iz Dunava.

– Dno će biti peščano, a voda čistija nego u Dunavu. Idealno mesto za porodično uživanje i kupanje. Rukavac će biti i poribljen, a kako će imati blago tečenje, neće se zabariti, što se sada dešava. Kada je niska voda Dunava voda u samom rukavcu padne toliko da se sve isuši. Kada se voda podigne onda ististiskuje i podzemne vode koje se tu slivaju pre svega sa južnog Telepa i tada dođe do plavljenja septičkiih jama i izlivanja. Zato stanovnici ovog dela grada ni nemaju kanalizaciju ili podrume. To će se sada regulisati, voda će biti nivelisana, niti će se dozvoljavati da padne previše, niti će ljudima plaviti dvorišta. Ni sama plaža na rukavcu neće zavisiti od nivoa Dunava, kao što je slučaj na Štrandu – izjavio je Miladinović.

 

– Mi smo prikupili ogromnu količinu informacija, obradili, uradili hidrauličke modele Dunava, površinskih voda, hidrodinamičke modele podzemnih voda i na osnovu tih proračuna došli do određenih rezultata. Ne postoji nikakva opasnost da će Novi Sad biti poplavljen ili nešto slično. Trenutna zaštita Novog Sada je na stogodišnje vode, a s obzirom da se generalnim urbanističkim planom Republike Srbije predviđa povećanje na 500-godišnje ili čak 1000-godišnje vode, onda se ovime dodatno osigurava Novi Sad od visokih vodostaja Dunava – kazao je Lukić.

Pomenuti kompleks „Novog Sada na vodi“ povezan je i sa primedbama na nasip. Društvo arhitakata Novog Sada tvrdi da je bez izvođenja novog nasipa nemoguće graditi stambene objekte na području brodogradilišta, jer Zakon o planiranju i izgradnji zabranjuje gradnju unutar korita reke.

– Nasip je javna investicija, što podrazumena da donosi određenu društvenu korist, a nisu urađene studije izvodljivosti i ekonomske opravdanosti za tako veliki infrastrukturni projekat koji će omogućiti gradnju na relativno maloj površini trenutnog brodogradilišta. Svi urbanistički potezi u razvoju jednog grada su međusobno povezani, čak i ako nisu tema trenutnog nacrta plana. Ukoliko se postojeći nasip pomeri, veliki deo Šodroša je u opasnosti da takođe postane građevinsko zemljište u nekoj od izmena GUP-a ili u narednom GUP-u – sumnjaju novosadske arhitekte.

Društvo arhitekata Novog Sada objavilo je zaključke analize nacrta Generalnog urbanističkog plana Novog Sada do 2030. godine. Stav tima je da nacrt nije ispunio potrebna očekivanja i predlaže se njegovo povlačenje iz procedure.

Daniela Stojković iz Udruženja Svet i Dunav i Dunavac/Šodroš pitala je ranije zbog čega je potrebna obaloutvrda za zaštitu od hiljadugodišnjih voda ako znamo da 300 kilometara uzvodno imamo isključivo obaloutvrdu na stogodišnje vode.

– Ova odbrana može samo da ugrozi dalje, jer se gradu Novom Sadu onemogućava velika retenziona oblast koja je vekovima služila kao odbrana od poplava. Vi ćete sprečiti upijanje velikih plavnih talasa – rekla je ona.

Miladinović: Sagledavamo sve primedbe, ali neke su suštinski nekulturne

Generalni direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović kaže da postoje zainteresovani strani fondovi i da je razgovarano i sa predstavnicima Evropske banke za razvoj oko ulaganja u uređenje javnog prostora na području Kameničke ade i Šodroša. Na kritike DaNS-a odgovara kako sagledavaju sve primedbe i komentare, ali da neki od njih koje daje ovo Društvo suštinski nisu kulturni.

– Odvojio bih ovo Društvo od onih koji ih predstavljaju. Tu ima ljudi koji znaju svoj posao, no oni koji se ističu kao predstavnici, nemaju stručnu podlogu i radno iskustvo na komentare koje daju u nekim slučajevima. Petljaju se i u delove koji njima nisu bliski po znanju – kazao je Miladinović.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.