ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaSvetNASA će finansirati izgradnju na mesecu

NASA će finansirati izgradnju na mesecu

Nacionalna uprava za aeronautiku i svemir (NASA) objavila je finansiranje razvoja građevinskih tehnologija koje će pomoći ljudima da žive i rade na mesecu.

Tri američka univerziteta dobiće po 2 miliona dolara za istraživanje korišćenja lunarnih resursa za izgradnju i naprednu elektroniku koja bi mogla da nastavi da funkcioniše na ekstremno niskim temperaturama pronađenim na Mesecu.

Istraživački timovi će imati dve godine da završe razvoj odabranih tehnologija.

Kroz svoj program Tipping Point, NASA takođe ulaže 200 miliona dolara kako bi pomogla plasiranju novih svemirskih tehnologija na tržište – sa infrastrukturom zasnovanom na Mesecu ponovo visoko na dnevnom redu.

NASA-ina novu priliku za prekretnicu i najava mogućnosti saradnje se nastoji u sazrevanju svemirske tehnologije, uključujući one koje bi mogle da se koriste za život i rad na mesecu za Nasine astronaute Artemis.

U okviru programa, NASA će dodeliti sredstva za više firmi koje koriste Space Act Agreements.

Investicija će pomoći da se razvije tehnologija za svemirsku stanicu na mesecu i ponuditi preduzećima priliku da rade sa stručnjacima iz agencija ili koriste objekte kroz posebnu najavu mogućnosti saradnje.

Fokus će biti na tehnološkom razvoju svemirske infrastrukture i sposobnosti za mesec i dela blizu zemlje – posebno gledajući na autonomnu izgradnju na površini meseca. U Nasi su takođe rekli da će razmotriti predloge za infrastrukturu i mogućnosti u zemljinoj orbiti.

Unapređenje robotske tehnologije za izgradnju u svemiru će minimizirati rizik za astronaute u opasnim okruženjima i omogućiti Nasi da koristi tehnologiju za vađenje resursa, kao deo svog programa Artemis, koji će uključivati dve lunarne misije.

Više od pola milijarde američkih dolara dodeljeno je za 50 projekata otkako je NASA započela program Tipping Point 2015.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.