petak, 27 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaNajveća drvena zgrada na Islandu

Najveća drvena zgrada na Islandu

Arhitektonski studo Jakob + MakFarlajn i T.ark dizajnirali su građevine pod nazivom „Živi Pejzaž“ koje će transformisati deponiju glavnog grada Islanda.

Planirana za završetak 2026. godine, zgrada mešovite namene od 26.000 kvadrata postaće „najveća drvena zgrada na Islandu“.

„Životni pejzaž“ je osmišljen da da novi život zagađenom pejzažu i nudi prototip za budući razvoj Rejkavika.

Kada bude završen projekat će sadržati kombinaciju stanova za studente, starije ljude i porodice, zajedno sa radnim prostorima, objektima i lokalnim prodavnicama.

Jedan je među 49 pobedničkih projekata, koje je organizovao „Global Network C40 Cities“ kako bi podstaklao transformaciju nedovoljno korišćenih urbanih prostora.

Projekti teže pomoći urbanim oblastima i ispunjenju ciljeva Pariškog sporazuma iz 2015. godine.

Izvor : www.dezeen.com

Program podstiče projekte da minimiziraju emisiju ugljenika ostvarenog tokom materijalne proizvodnje i emisiju uzrokovanu upotrebom zgrade.

Prema izvođačima to će se delimično postići korišćenjem montažne strukture ukrštenog drveta (CLT).

„CLT Construction“ smanjuje oslobođeni ugljenik za skoro 80% u poređenju sa tipičnom betonskom konstrukcijom koja se koristi na Islandu,“ objasnio je studio.

Među ostalim materijalima koji se koriste u zgradi biće Panoblocs, vrsta montažne i izolovane zidne ploče sa drvenom eksterijerom, koja se lako može ukloniti i prilagoditi. Očekuje se da će emisije ugljenika biti minimalne.

Međutim, energija koju će zahtevati dobiće se iz postojeće mreže električne i toplotne energije, napajanjem iz obnovljivih hidroelektra i geotermalnih izvora energije.

„Ideja o životu sa prirodom i oko nje ključna je za naš projekat“ navodi studio.

Dvorište će se za model uzeti islandske pejzaže, uključujući mešavinu stena, vode i biljaka.

„Cilj nam je da omogućimo potpuno funkcionisanje lokalnog ekosistema sastavljenog od zemlje i stena, vode i biljaka, insekata i ptica“, objasnio je studio. „Zaštićena od smrzavanja do geotermalne toplotne energije, ova zelena oaza će razviti svoju mikroklimu i nadamo se  postati novi generator života.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.