ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaSvetKineske investicije u afričku infrastrukturu u Sahari duplo veće nego zapadne

Kineske investicije u afričku infrastrukturu u Sahari duplo veće nego zapadne

Kineske razvojne banke pružile su nam 23 milijarde dolara finansiranja infrastrukturnih projekata od 2007. do 2020. godine, više nego dupli iznos koji su investirale takve banke iz SAD-a, Nemačke, Japana i Francuske, pokazala je nova studija.

U centru za globalni razvoj „The Center for Global Development“ rekli su da je preispitivanje 535 ugovora o javno-privatnoj infrastrukturi koja se finansira u regionu, pokazalo da su kineske investicije pretekle sve ostale iz drugih vlada i multilateralnih razvojnih banaka.

Nensi Li, olovni autor rada i viši saradnik u Centru, rekla je da je ukupno javno finansiranje projekata u delu Sahare u Africi oko 9 milijardi američkih dolara.

„Mnogo je kritika Kine“, rekla je ona. „Ali ako zapadne vlade žele da povećaju produktivne i održive investicije na značajne nivoe, oni moraju da raspoređuju svoje razvojne banke i pritisne multilateralne razvojne banke kako bi ova investicija postala prioritet.“

Između 2007. i 2020. godine, China Ekim Banka i kineska razvojna banka pružile su nam 23 milijarde dolara finansiranja, dok su sve ostale velike institucije za finansiranje u razvoju kombinovano pružile 9,1 milijarde američkih dolara, našao je izveštaj.

Primetio je da je glavna agencija za finansiranje američkog programa, koja je sada poznata kao američka međunarodna razvojna, dala samo 1,9 milijardi dolara za infrastrukturu u regionu, manje od desetine koju je dala Kina.

Multilateralne razvojne banke poput Svetske banke pružile su samo 1,4 milijarde američkih dolara u proseku za javno-privatne infrastrukturne projekte u ovom delu Afrike od 2016-2020, prema izveštaju.

Administracija američkog predsednika Bajdena u julu postavila je novi pritisak na proširenje poslovnih vezea između američkih kompanija i Afrike, sa fokusom na čistu energiju, zdravstvo, agrobiznis i transportnu infrastrukturu.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.