nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSrbijaKina stopira izgradnju elektrana na ugalj u inostranstvu

Kina stopira izgradnju elektrana na ugalj u inostranstvu

Kina obećava zaustavljanje izgradnje elektrana na ugalj u inostranstvu i planira investiciju od 50 milijardi dolara za smanjenje buduće emisije ugljika, prema izveštavanju Rojtersa.

Kineski predsednik Si Đinping izjavio je da će Kina povećati podršku projektima zelene energije zemljama u razvoju.

Kina je bila pod međunarodnim pritiskom da najavi kraj  finansiranja uglja u inostranstvu u sklopu paketa i izveštaja koji će se podnijeti Ujedinjenim Nacijama.

Peking je najveći izvor finansiranja elektrana na ugalj i Si Đinpingova najava ima će veliki uticaj na planove proširenja energije uglja u zemljama poput Bangladeša, Indonezije, Vijetnama i Južne Afrike.

Najava bi mogla uticati na 44 postrojenja namenjena za kinesko državno finansiranje, u ukupnom iznosu od 50 milijardi dolara, prema Globalnom energetskom monitoru (GEM). To ima potencijal da smanji buduće emisije ugljen dioksida za 200 miliona tona godišnje, rekao je Gem Rojtersu.

„Najava Kine je jedno od najznačajnijih zbivanja na klimatskom frontu ove godine, jer može obeležiti kraj međunarodnog javnog finansiranja termoelektrana na ugalj“, rekala je direktorka GEM-a , Christine Shearer. „Mnoge zemlje se okreću alternativnim izvorima proizvodnje električne energije, nadamo se da su podržane kako bi se osiguralo da je čista energija.“

Organizacije za zaštitu životne sredine takođe su rekle da će to prisiliti velike finansijere uglja poput kineske banke, povezane sa 10 gigavata inostranog kapaciteta uglja, za izradu rasporeda povlačenja iz tog sektora.

Nakon Kine, ove godine slične poteze su povukli Južna Koreja i Japan, isključujući  poslednja tri glavna finansijera elektrana na ugalj u inostranstvu.

Američki predsednik Džo Bajden obećao je da će udvostrčiti pomoć zemljama u razvoju sa klimatskim promenama, na 11,4 milijarde američkih dolara do 2024.

Uprkos raširenom optimizmu o Đinpingovoj najavi, njegova pažljivo formulisana izjava otkrila je nekoliko detalja i ostavljen prostor za nastavak postojeći projekti.

U procesu izgradnje je više od 20 kineskih finansiranih električnih postrojenja za ugalj u Južnoj Africi, Pakistanu, Indoneziji, Vijetnamu, Bangladešu, Zimbabveu, Srbiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratama, prema podacima Centra globalne razvojne politike u Bostonu. Još 17 je u fazi planiranja.

Kada je kineski vođa najavio ovaj cilj, izjava može biti tako jednostavna i kratka, ali će se temeljno primenjivati. “

Nova posvećenost se takođe bavi kineskim planovima za širenje sopstvenih elektrana na ugalj. Kineski domaći program čini više od polovine svih postrojenja na ugalj u izgradnji širom sveta, prema izveštaju objavljenom ovog meseca od „E3G-a“.

Dok je Đinping obećao „strogu kontrolu“ novih kapaciteta tokom perioda 2021-2025, zemlja neće početi da smanjuje potrošnju uglja do 2026. godine.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.