petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSvetIzveštaj: Građevinski radnici u Americi dobijaju 28 milijardi dolara javne pomoći

Izveštaj: Građevinski radnici u Americi dobijaju 28 milijardi dolara javne pomoći

Izveštaj:

• 39% porodica građevinskih radnika u SAD su upisani u najmanje jedan program javne bezbednosti, kao što je Medicaid, prema novom izveštaju centra univerziteta Kalifornije – Berkli, objavljen ovog meseca. Poređenja radi, 31% radnika u svim industrijama ima člana porodice upisanog u program.

• Ovo dodaje do 28 milijardi dolara državne pomoći za gradjevinske radnike, što je otprilike 10% od iznosa celokupne pomoći porodicama radnika u svim industrijama.

• Građevinarstvo, obično gledano kao pouzdani put do stabilnog, dobro plaćenog posla, postao je manje pouzdan za karijeru, prema autorima studije, koji pripisuje deo zavisnosti delatnosti od javnih programa i smanjenja uticaja sindikalnih organizacija.

Izveštaj je analizirao oslanjanje građevinskih radnika na programe kao što su Medicaid za odrasle i decu, ostvareni kredit poreza na dohodak, privremena pomoć ugroženim porodicama i dodatni program pomoći ishrane.

Analiziranjem podataka iz šest država – Konektikat, Kalifornija, Ilinois, Pensilvanjia, Teksas i Vašington – Izveštaj je zaključio da je industrija podeljena u sektore niskogradnje i visokogradnje sa vidno različitim uslovima rada. Mnogi od tih različitih uslova rada su rezultat ilegalne klasifikacije radnika od strane poslodavca, kao nezavisne izvođače, kada bi ih trebalo klasifikovati kao stalno zaposlene, po standardima odeljenja za rad.

Izveštaj je citirao nekoliko prethodnih studija koje su našle stope za pogrešne klasifikacije od 15% u Njujorku, 30% u Virdžiniji i 19% u Kaliforniji. Istragom McClatchy vesti otkriveno je da je trećina radnika u južnim državama bila pogrešno klasifikovana.

Klasifikacija radnika kao nezavisnih izvođača radova umesto zaposlenih na puno radno vreme mogu drastično smanjiti troškove za poslodavce. Trećina troškova rada se smanjuje kada poslodavci ne moraju da plaćaju socijalno osiguranje, osiguranje nezaposlenosti i zdravstveno.

Decenija nezavisnih izvođača radova

Zbog građevinske prirode, praksa pogrešne klasifikacije lako se skriva, posebno kada zajedno rade podizvođači i glavni izvođač na istom objektu.

„Kokoške su se vratile nakon 50 godina transformacije radnih odnosa u građevinarstvu u ovoj zemlji“, rekao je Mark Erlih, istraživački saradnik radnog i pravnog programa na Harvardu.

Nakon nekoliko decenija povećanja plata za građevinske radnike, došlo je do prevrtanja krajem 1970-ih, kada je više poslodavaca počelo da klasifikuje radnike kao nezavisne izvođače radova, štedeći novac kao rezultat troškova zdravstvene zaštite i radnika. Erlih je rekao. Poput Berklija delom je taj prelazak pripisao slabom ujedinjenju radnika ali na jako ujedinjenim tržištima poput Njujorka i Bostona, građevinski radovi su održali svoju ulogu kao put do srednje klase.

Erlih je rekao da ako firme koje isplaćuju troškove naknade i zdravstvene zaštite radnika, a druge ne, verovatno će biti nadmašene za projekte od strane ostalih koje su smanjile te troškove.

„Većina ljudi želi da uradi ispravnu stvar, ali je isto i zabrinuta da ostane u poslu“, rekao je Erlih.

Brajan Turmajl, potpredsednik javnih poslova i strateških inicijativa, Povezanih Glavnih Izvođača Amerike, rekao je da se članovi organizacije bore da privuku nove radnike i nude sve benefite i visoke plate.

„Naši momci bi voleli da plate više beneficija, voleli bi da plate veću penziju“, rekao je Turmajl. „Ne mogu da pronađu radnike da uđu u ovaj posao.“

Izlaz

Izveštaj je naveo podatke iz Centra za građevinsko istraživanje i obuku (CPWR) koji je utvrdio da radnici bez dokumenata čine 13% radne snage. Oni imaju neke od najgorih uslova rada u industriji, a često se ne kvalifikuju za većinu neto programa socijalne sigurnosti, što znači da njihovo prisustvo daje iskrivljene podatke o javnoj pomoći, kaže Ken Jakobs, predsednik Berkli radnog centra i jedan od autora izveštaja.

Takođe je lakše platiti radnike bez dokumenata u gotovini i držati ih van knjiga, rekao je Erlih, a oni često nisu u položaju da se žale na svoje uslove rada.

Problem ostaje da izvođačima trebaju radnici dok se bore da pronađu materijal i posao.

Erlih je priznao da ima dosta „etičkih“ firmi primoranih da sprovedu beskurpulozne prakse kako bi se takmičili. Na poslodavcima je da zaštite svoje radnike i pomognu okončanju ilegalne klasifikacije.

„Jednostavno najbolja stvar koju bi firme mogle je da podstaknu savezne i državne regulatorne agencije ne ometaju i ne prave zabludu klasifikacije radnika i nadoknade gotovine“, rekao je Erlih, dodajući da je to već učinilo mnogo poslodavaca.

U stvari, nedavno je stupio na snagu Njujorški zakon, koji nameće veći rizik odgovornosti izvođačima radova i zahteve za izveštavanje o podizvođačima. Cilj zakona je da radnicima da sigurnost neplaćene zarade ili beneficije.

„To je metoda čišćenja industrije, izravnavanja reprodukcije bez postavljanja nepravednog opterećenja bilo kojoj pojedinačnoj firmi koja pokušava da igra po pravilima i zbog toga se nađe u zaostatku za konkurencijom.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.