ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaSvetIzgradnja se suočava sa nedostatkom od pola miliona radnika

Izgradnja se suočava sa nedostatkom od pola miliona radnika

Građevinskoj industriji treba više od pola miliona radnika u cilju zadovoljenja potražnje u 2022. godini, u odnosu na analizu koju je u sredu objavilo udruženje građevinara i izvođača radova.

Za svaku milijardu dolara uloženih u izgradnju, ovara se 3.900 radnih mesta. Kako ogromna infrastrukturna potrošnja ulazi u naftovode, industrija će imati puno mesta za popunjavanje.

Anirban Basu, glavni ekonomista firme ABC, opisao je nedostatak radne snage kao „najveći izazov“ sa kojim se suočava industrija, čak i za vreme sporog rasta potrošnje.

„Nakon inflacije, potrošnja u građevinarstvu je verovatno pala u proteklih 12 meseci“, rekao je Basu. „Kako troškovi skaču, i građevinska potrošnja će takođe, što će dodatno izmeniti odnos ponude i potražnje za radnom snagom.“

Procenjuje se da će 1,2 miliona građevinskih radnika preći u druge industrije u 2022. godini. Ipak, starosna grupa radnika podiže zabrinutosti, jer se sve manje mladih radnika pridružuje i ostaje na mestima, dok se veterani industrije povlače.

Broj radnika u dobi od 25-54 godina pao je za 8% u poslednjoj deceniji, dok se broj starijih radnika povećao proporcionalno.

„Prema centrima za kontrolu i prevenciju bolesti, prosečna starost penzionisanja u industriji je 61, a više nego jedan od pet građevinskih radnika je trenutno stariji od 55 godina“, rekao je Basu.

„Otprilike potrebno je da 650.000 radnika brzo nauči specijalizovane veštine“, rekao je Basu. „Dok se takmičimo sa mnogim industrijama van izgradnje, za sve oskudniju radnu snagu, moramo da preduzmemo drastične korake kako bi se osiguralo da se ispune budući zahtevi radnika.“

Direktor ABC-a Majkl Belaman naglasio je kako će građevinski radnici biti od suštinskog značaja za ispunjavanje projekata „Infrastructure Investment and Jobs Act“ od tri milijarde dolara. On je ograđen od propisa koje je priložila Bajdenova administracija.

Neki od tih propisa uključuju nedavni izvršni red predsednika, naređujući upotrebu projekata o sporazumima o radu u građevinskim projektima većim od 35 miliona dolara.

„Više propisa i manje radničke slobode otežava da ispunimo ove poslove“, rekao je Belaman u izjavi.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.