petak, 27 maj, 2022
NaslovnaArhitekturaIzgrađen centar za klimatološka istraživanja i posetioce na Grenlandu

Izgrađen centar za klimatološka istraživanja i posetioce na Grenlandu

„Dorte Manrup Arkitekter“ otkrili su prve fotografije Ilulissat Icefjord centra za klimatološka istraživanja i centra za posetioce na Grenlandovom burnom primorskom pejzažu.

Smešten na 250 kilometara severno od Arktičkog kruga, centar će funkcionirati kao središte istraživanja, obrazovanja i izložbi koje istražuju uticaj klimatskih promena u ovom regionu.

Izvor : www.dezeen.com

Arhitektonski studio, koji predvodi danski arhitekta Dorte Mandrup, dizajnirao je zgradu iskrivljenom, trouglastom strukturom sa platformom na krovu. „Icefjord centar nudi utočište u dramatičnom pejzažu i ima za cilj da postane prirodna tačka okupljanja na kojoj možete doživeti beskonačni, ne-ljudski obim arktičke divljine, prelaz između tame i svetlosti, ponoćno sunce i ples severnih svetala preko neba „, rekao je Mangrap.

Izvor : www.dezeen.com

U skladu sa funkcijama zgrade, struktura je dizajnirana da ima minimalan utjecaj na okolinu. Lagane čelične grede učinkovito pričvršćuju zgradu na podlogu terena, omogućavajući joj da bude malo podignuta kako bi prostor ispod zgrade i dalje mogao biti mesto za biljke i divlje životinje.

Izvor : dezeen.com

Glavni oblik zgrade generisan je nizom čeličnih rešetki koje se postepeno krive i rotiraju šireći se preko pejzaža. Ovo stvara neobičan upleteni oblik, koji pomaže u sprečavanju nakupljanja snega na krovu. Mandrup se vodila formom „let snežne sove kroz pejzaž“.

Izvor : www.dezeen.com

Ovaj povišeni pogled prirodno formira novu krajnju tačku za lokalne planinarske rute, nudeći pogled na ledene bregove Kangia Icefjorda.

Unutrašnji prostori su u potpunosti zastakljeni sa svih strana, plus postoje i otvorene krovne terase. Cilj je bio da se posetiocima omogući celokupan doživljaj dramatičnog osvetljenja Grenlanda.

Izvor : www.dezeen.com

„U Grenlandu dnevnu svetlost imamo samo tokom lea. Zimi je vrlo mračno ali postoji odraz od snega i zemlje“, rekla je Mandup, govoreći o projektu, dok još uvek bio u izgradnji. „Leti je boja svetla vrlo drugačija; na jednoj strani imate plavu svetlost i veoma crvenkastu na drugoj strani“, objasnila je. „Nadam se da ćete to doživeti kretanjem kroz zgradu.“

Izvor : www.dezeen.com

„Ilulissat Icefjord Centar je sada otvoren za javnost, sa svim objektima, uključujući izložbenu galeriju, bioskop, teatar, istraživačke i obrazovne objekte, kafić i prodavnicu. Izložba koju je dizajnirao JAC Studios, ima arheološke predmete i filmove sadržane u staklenim prizmama koje su dizajnirane kao replika ledenih blokova iz stvarnog života. 

Izvor : www.dezeen.com

„Dorte Manrup Arkitekter“ svoj dizajn za Ilulissat Icefjord Centar je prvo predstavio 2016. godine  na sajmu „Venice Architecture Biennale“ 2018. godine. Projekt je finansirala lokalna i nacionalna vlada, uz podršku danske filantropske fondacije Realdania.

Izvor : www.dezeen.com

Studio je prethodno završio „Wadden Sea Center“ i ugaonu kuću „Ama’r Children’s Culture House“, obe u Danskoj, i takođe dizajnirao „Centar za gledanje kitova“ za severnu obalu Norveške. Međutim, ovo je njegov prvi projekat za Grenland.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.