nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSvetGoogle ulaže 9,5 milijardi dolara u američke kancelarije i izgradnju data centara

Google ulaže 9,5 milijardi dolara u američke kancelarije i izgradnju data centara

  • Google planira da ove godine uloži 9,5 milijardi dolara u kancelarije i data centre u SAD, navodi se u blogu firme.
  • Obim obuhvata postojeće kancelarijske razvoje u Ostinu, Bulderu, Kembridžu i Pitsburgu, novi projekat u Atlanti i razvoj data centara u Tenesiju, Virdžiniji i Oklahomi, između ostalih regiona.
  • Dok sektor data centara cveta sa povećanim investicijama i sve jačom građevinskom aktivnošću na nacionalnom nivou, kancelarijski sektor je tek od skoro poželeo dobrodošlicu zaposlenima, zbog pandemije kovid19.

Uvid:
Google je samo najnoviji tehnološki konglomerat koji je povećao ulaganje u data centre. Međutim, ponovno opredjeljenje za kancelarijski prostor je malo iznenađujuće.

Google je u martu zatražio da se zaposleni u oblasti zaliva San Franciska vrate u kancelarije najmanje tri dana u nedelji, počevši od ovog meseca. To je navodno frustriralo neke zaposlene koji su želeli da se presele van regiona sa visokim troškovima, navodi Bloomberg.

Sa druge strane, sektor data centara se širio i pre pandemije ali pošto je dosta ljudi radilo od kuće, trend se još više ubrzao.

Na primer, Meta, matična firma Fejsbuka, nedavno je pokrenula dva nova projekta data centara u Teksasu i Misuriju, čime je njena ukupna investicija u izgradnju i rad data centara u SAD premašila 16 milijardi dolara.

Relativno jeftino zemljište i struja, zajedno sa rekordnim poreskim olakšicama, podstiču dalji razvoj, posebno van primarnih tržišta, prema izveštaju CBRE o trendovima data centara u Severnoj Americi.

Google planira da gradi u Teksasu, Tenesiju, Virdžiniji, Oklahomi, Ajovi, Nebrasci i Nevadi. Fokus na kancelarijskom tržištu kreće se od Sijetla do Njujorka.

Očekuje se da će investicija vredna 9,5 milijardi dolara stvoriti oko 12.000 novih radnih mesta sa punim radnim vremenom u Google-u do kraja godine, navodi se u saopštenju firme.

Ova najnovija investicija dovodi Google-ovo ukupno ulaganje u kancelarije i data centre na više od 37 milijardi dolara u 26 država, poslednjih pet godina.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.