nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSvetEl Salvador - Bitkoin grad u bazi vulkana Končagua

El Salvador – Bitkoin grad u bazi vulkana Končagua

El Salvador planira da izgradi grad Bitkoin u bazi vulkana, a kripto valuta se koristi za finansiranje projekta, najavio je njen predsednik.

Grad će biti u kružnom obliku i predstavljati veliki novčić, biće izgrađen u jugoistočnom regionu La Union, rekao je predsednik Najib Bukele.

Mesto će iskoristiti geotermalnu energiju vulkana Končagua za rudarenje bitkoina, dodao je. El Salvador je prva zemlja koja je Bitkoin koristila kao sredstvo plaćanja na tenderu.

Ovaj potez je doveo do velikih protesta zbog straha da će kriptovaluta doneti nestabilnost i inflaciju osiromašenoj latinoameričkoj zemlji.

Obraćajući se narodu na promotivnom bitkoin događaju u primorskom gradu Mizata, predsednik je rekao da će planirani novi grad „imati sve“. „Stambene objekte, komercijalne, uslužne, muzeje, zabavne, barove, restorane, aerodrom, luku, železnicu – sve je posvećeno bitkoinu“, rekao je 40-godišnjak.

Takođe je izjavio da se u gradu ne naplaćuju porezi na dohodak, samo porez na dodatu vrednost (PDV) i da će polovina prihoda dobijena od ovoga biti iskorišćena da se „izgradi grad“, dok će se ostatak koristiti da se ulice zadrže „urednim i čistim“.

Rudarenje bitkoina i drugih kripto valuti se vrše pomoću sofisticiranih računara za rešavanje složenih matematičkih problema. Skupo je, teško i zahteva veliku količinu energije.

Datum završetka izgradnje nije najavljen, ali je rekao da su procene da će veliki deo javne infrastrukture koštati oko 300.000 bitkoina. Jedan bitkoin trenutno vredi ispod 60.000 dolara (45.000 funti).

U septembru El Salvador je virtualnu valutu uveo kao sredstvo plaćanja tendera, pored američkog dolara.

U to vreme, vlada je izdala novu aplikaciju za digitalni novčanik, dajući 30 dolara (22 funte) u bitkoinu svakom građaninu. Takođe je postavljeno i više od 200 novih bankomata širom zemlje.

Mera je predstavljena kao način da se poveća ekonomski razvoj i poslovi, ali El Salvador je podeljen po tom pitanju.

To znači da su firme, gde god je to moguće, dužne da prihvate digitalne novčiće kao plaćanje.

Bitkoin je delom kontroverzna valuta, jer vrednost može značajno fluktuirati – dramatično je rasla i padala tokom prethodne godine.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.