ponedeljak, 23 maj, 2022
NaslovnaSrbijaEDF nudi izgradnju šest nuklearnih reaktora za poljsku vladu

EDF nudi izgradnju šest nuklearnih reaktora za poljsku vladu

Francuska firma EDF, koji je u julu otvorila kancelariju u Varšavi u okviru kampanje za prodaju reaktora Poljskoj nuklearnoj industriji, sada je donela preliminarnu ponudu za izgradnju njih šest.

Reaktori vode pod pritiskom, svaki od njih bi proizveo 1.650MW električne energije, čineći ih jednim od trenutno najmoćnijih dizajna. Ako izgrade svih šest, oni bi činili 20% od ukupno 50 GW nacionalne proizvodnje, čije tri četvrtine je generisano iz uglja i lignita.

Sve ovo odgovara Poljskoj, nakon odluke prošlog septembra da potroši 40 milijardi dolara na izgradnju šest reaktora u narednih 20 godina.

Kao deo njene neobavezujuće ponude, EDF bi izgradio elektrane i razvijao lokalni lanac snabdevanja. Izdanje za štampu EDF-a tvrdi da će program pružiti dugoročne mogućnosti rasta za poljsku industriju.

Komentari: „EDF-ov pristup ima za cilj da uveća lokalne poslove u značajnom obimu, podrži razvoj lokalnih industrijskih mogućnosti i visoko kvalifikovanih radnih mesta. Procene su na oko 25.000 novih radnih mesta tokom faze izgradnje, kao i desetine hiljada indirektnih poslova.“

To dodaje da će izgradnja imati „punu podršku“ francuske vlade.

Poljskoj se pristupa kao jednoj od mnogih zemalja zainteresovanih za izgradnju svoje nuklearne flote, posebno jer će se ruske i kineske kompanije verovatno isključiti iz političkih razloga.

Međutim, EDF će se boriti sa Amerikom i Južnom Korejom za poljsko tržište. U 2020. godini poljska vlada složila se sa 30-godišnjim nuklearnim saradnjama sa Amerikom. Iako to nije uključivalo sporazume o finansiranju bilo kakvih projekata, tema je pod pregovorima.

Vestinghaus je nedavno otvorio regionalnu kancelariju u Krakovu. Kompanija je u septembru zaključila „istorijski“ ugovor za prodaju četiri reaktora Ukrajini.

Poljska vlada očekuje da njeni partneri preuzmu 49% akcija u kompanijama za posebne namene.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.