sreda, 6 jul, 2022
NaslovnaSvetBankarski propisi EU mogu da ukinu 440.000 radnih mesta

Bankarski propisi EU mogu da ukinu 440.000 radnih mesta

Evropska federacija građevinske industrije (FIEC) izrazila je zabrinutost zbog reformi EU koje imaju za cilj da ublaže rizik u međunarodnom bankarskom sektoru.

Treći bazelski sporazum zahteva od banaka da održavaju određene nivoe kapitala. Sporazum je sklopljen kao odgovor na finansijsku krizu 2007-2008.

U saopštenju za javnost, FIEC je naveo da bi ovi stroži kapitalni zahtevi za banke mogli biti štetni za evropsku građevinsku industriju.

Među zabrinutostima, u FIEC-u su izjavili da bi taj potez mogao smanjiti kapacitet firmi da ulažu u građevinske projekte u trenutku kada je potrebno više ulaganja, posebno da bi se osigurale održivije metode izgradnje.

FIEC je saopštio da bi moguća posledica uvođenja strožih kapitalnih zahteva za banke mogla biti da „onemogući postizanje klimatskih ciljeva“.

Druge moguće posledice sporazuma, mogle bi uključiti smanjenje kapaciteta malih i srednjih preduzeća da pristupe finansiranju svojih svakodnevnih operacija – što je ključno dok su cene materijala ovako visoke.

Na kraju, FIEC navodi, primena Bazel III sporazuma mogla bi da dovede do smanjenja broja projekata širom Evrope, uz, prema jednoj proceni, gubitak čak 440.000 radnih mesta u sektoru građevinarstva.

FIEC poziva na niz mera za ublažavanje uticaja sporazuma, kao i na procenu uticaja, kako bi se razmotrile potrebe za finansiranjem, s obzirom na nedavne poremećaje na tržištu.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.