nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaArcadis predviđa visoku inflaciju cena u građevinarstvu u 2022.

Arcadis predviđa visoku inflaciju cena u građevinarstvu u 2022.

Arcadis je izdao ažuriranu prognozu cena tendera za 2021. godinu, sa procenom inflacije između 4% – 6% u Londonu (4% – 5% regionalno) i sa povećanjem od 5% – 6% u čitavoj infrastrukturi.

Sve u svemu, perspektiva za izgradnju i dalje je pozitivna i poslovno samopouzdanje je snažno. Izlaz je dostigao 46,2 milijarde funti u trećem kvartalu, što je u skladu sa dugoročnim trendovima koji datiraju nazad u 2016., dok su nove porudžbine za prva tri kvartala 2021. godine takođe bile ispred nivoa pre kovid19 pandemije.

Povećavanje troškova energije donosi drugi talas inflacije u mnogo širem rasponu građevinskog materijala. Zbog visokog energetskog intenziteta koji je uključen u njihovu proizvodnju, proizvodi poput cigle, stakla, cementa i betona su posebno izloženi.

Očekuje se da će to imati mnogo šireg uticaja na cene generalno nego na materijal, uglavnom pogođeni metal i drvo. Dok će određeni sektori, uključujući privatno, stambeno ili industrijsko skladištenje, nastaviti da rastu.

Arcadis je ažurirao svoju ukupnu prognozu za 2021. godinu, kombinacijom tekućih faktora oko građevinskog materijala i logistike, zajedno sa pojavom novih izmena kod troškova energije. Infrastruktura je posebno izložena troškovima materijala, pa je prognoza nadograđena sa 4% na 5-6% za 2021. godinu, a inflacija se očekuje između 3-5% u 2022. godini.

Agješka Kržižanjak, tržišna obaveštajna služba Arcadis-a, rekla je: „Nastavak visokih rezultata dokazuje da snaga građevinske industrije ne pokazuje znakove pada, a oporavak se nastavlja. Snažni novi podaci o porudžbinama ukazuju da je potražnja još uvek tu, cene se verovatno neće uskoro smanjiti. Iako možemo očekivati da će pritisak na rast troškova započeti pad u 2022. godini, povišena stope inflacije i dalje će ostati karakteristika tržišta.“

„Od sledećeg aprila, operacije na licu mesta će uticati na uklanjanje rabata crvenog dizela. U dužem roku, prelazak na električnu opremu, planiranje za usvajanje postrojenja za vodonik i obrazovanje u upravljanju emisijama neće samo rezultirati uštedom energetskih troškova, već i otvoriti način pozitivnog društvenog uticaja.“

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.