nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSrbijaAmerika i EU - Završen spor oko tarifa čelika

Amerika i EU – Završen spor oko tarifa čelika

Amerika i evropska unija (EU) okončale su spor oko čeličnih i aluminijumskih tarifa i saopštile su da će raditi na globalnom rasporedu borbe protiv „prljave“ proizvodnje u industriji, u skladu sa izveštajem Rojtersa.

Budući dogovor EU i SAD-a biće izazov za Kinu, koja proizvodi više od polovine svetskog čelika i koju EU i SAD optužuju za stvaranje prevelikog kapaciteta čime direktno ugrožava opstanak njihovih industrija čelika.

Pod dogovorom, Vašington će omogućiti zemljama EU da izvoze čelik i aluminijum izvoz u SAD u količinama uporedivim sa onima koje su isporučivane pre nametnutih tarifa administracije bivšeg predsednika Donalda Trampa 2018. godine.

Kao odgovor, EU je uklonila tarife američkim proizvodima, uključujući viski, motorne čamce i motocikle Harli Dejvidson.

„Zajedno ćemo raditi na ograničavanju pristupa njihovim tržištima za prljavi čelik i ograničiti pristup zemljama koje bacaju čelik na naše tržište, doprinoseći stvaranju viška zaliha širom sveta“ izjava je Bele Kuće u činjenicama bez direktnog imenovanja Kine.

Govoreći za štampu, Bajden je bio eksplicitniji, rekavši da će aranžman sa EU pomoći „ograničavanju pristupa našim tržištima za prljavi čelik iz zemalja poput Kine“.

Globalni ugovor će se razraditi tokom naredne dve godine da promoviše „zeleni“ čelik i aluminijumsku produkciju i biće otvorena za druge zemlje koje žele da se pridruže, uključujući Kinu, čiji je čelični sektor odgovoran za 10-20% emisije ugljen-dioksida.

„Aranžman je, naravno, otvoren za sve partnere istomišljenike. Proizvodnja čelika je jedan od najviših izvora emisije ugljenika na globalnom nivou“, rekla je Von Der Lejen.

U odeljenju za američku trgovinu rekli su da se Vašington konsultuje sa Japanom i Britanijom o pitanjima koja se odnose na čelik i aluminijum, sa fokusom na uticaj prekomernih zaliha na globalnom tržištu čelika i aluminijuma.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.