ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaSrbijaZrenjanin : Počele pripreme za demontažu starog Železničkog mosta

Zrenjanin : Počele pripreme za demontažu starog Železničkog mosta

Trenutno traju pripremni radovi za demontažu starog i montažu novog Železničkog mosta preko Begeja u Zrenjaninu, saznaje „Dnevnik”. Prema našim saznanjima, plovni put će za vreme radova biti zatvoren, a ispod mosta su pobijeni šipovi koji će se koristiti kao potpora tokom zamene mosta. Po završetku posla, oni će biti uklonjeni.

Očekuje se da će radovi biti intenzivirani nakon novogodišnjih praznika, kada će početi i skidanje koloseka. Ukoliko vremenski uslovi to dozvole, ovaj posao bi trebalo da bude gotov za nekoliko dana.

Iako je još početkom prošle godine najavljeno da će stari Železnički most u Zrenjaninu biti demontiran i da će se na njegovom mestu naći novi, ovaj posao je započet tek krajem ove godine. Kako je ranije saopšteno, stari Železnički most, koji je izgrađen 1937. godine, kada je uspostavljena železnička pruga Zrenjanin – Vršac, trebalo bi da bude zamenjen novim.

Posao zamene mosta, koji je vredan oko 184 miliona dinara, prvobitno je bio poveren beogradskoj firmi “Mostogradnja”. Međutim, preduzeće je u međuvremenu otišlo u stečaj, pa je na novom tenderu posao dodeljen preduzećima “Čelik” i “Karin Komerc”. On podrazumeva izradu tehničke dokumentacije, demontažu postojećeg mosta i montažu čelične konstrukcije novog mosta, raspona 54 metra.

Železnički most u naselju Berbersko, inače, jedan je od simbola borbe protiv fašizma u Zrenjaninu. Na njemu je 25. juna 1941. godine izvedena prva oružana akcija organizovanih diverzantskih i omladinskih grupa u gradu.

U tom periodu, Železnički most na Begeju bio je važan strateški objekat na pruzi Beograd – Zrenjanin – Kikinda i dalje prema severu, jer je nakon napada Nemačke na Sovjetski Savez, 22. juna 1941. godine, bio opterećen brojnim vojnim kompozicijama usmerenim ka istočnom frontu.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.