petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaVeliki projekti u Srbiji za brže veze sa EU

Veliki projekti u Srbiji za brže veze sa EU

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović započeo je danas zvaničnu posetu Briselu tokom koje će zvaničnike Evropske unije informisati o velikim infrastrukturnim projektima koje Srbija sprovodi kako bi se što pre integrisala i povezala sa EU.

Momirović će u Briselu razgovarati i o drugim reforma na putu evrointegracija Srbije, kao što su reforma u oblasti valdavine prava i pravosuđa.

-Naše strateško opredeljenje je da postanemo članica EU i nećemo se zaustaviti dok ne ispunimo celu agendu, poručio je Momirović.

Prvog dana posete sedištu EU, Momirović se sastao sa izvestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, evroposlanikom Andorom Delijem i direktorm evropske izvršne Agencije za infrastrukturu, klimu i životnu sredinu Dirkom Bakersom.

Na pitanje Tanjuga o napretku Srbije u okviru infrastrukturnih projekata koji su sufinasirani iz fondova EU, Momirović konstatuje da Srbija trenutno gradi 10 autoputeva i brzih saobracjanica, a da je projektovana izgradnja više od 1.200 kilometara.

U fokusu sastanaka u Briselu, kaže Momirović, biće upravo dva najznačajnija projekta koje Srbija trenutno gradi, a to su železnički Koridor 10 i Auto-put mira.

-Auto-put mira, od Niša do Prištine, neće doneti samo ekonomsku perspektivu, nego će doneti i dugoročnu političku stabilnost u celom regionu Balkana. Mi to dugujemo našim građanima. Dugujemo da oživiomo ceo taj deo naše države i uveren sam da smo na dobrom putu, kaže Momirović.

On ocenjuje da je Srbija već uradila veliki posao otvarnjem pregovora sa EU o grantovima u iznosu između 300 i 450 miliona evra za brzu prugu, koja će transportno povezati Srbiju za EU, ali i poboljšati robni i putnički saobraćaj unutar države.

-To je ključan, a verovatno i najveći projekat za Srbiju, kaže Momirović.

Kada je reč o Auto-putu Niš – Priština, ministar infrastrukture Srbije kaže da je počela izgradnja prvih pet kilometara od Niša i da se radovi nastavljaju.

Drugog dana posete Briselu, Momirović će se sastati sa komesarom EU za proširenje Oliverom Varheljijem.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.