petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaSrbija razmišlja o gradnji nuklearke

Srbija razmišlja o gradnji nuklearke

BEOGRAD – Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvloj, Nenad Popović, izjavio je da je logično što vlada razmatra mogućnost gradnje nuklearne elektrane.
„Naš nacionalni i državni interes je da Srbija nastavi da se razvija, a energija je pokretač razvoja. Prema ocenama stručnjaka, potražnja za električnom energijom porašće za 50 odsto u narednih 15 godina. Posebno u zemljama koje se dinamično razvijaju kao što je Srbija. Ako želimo da imamo ekonomski rast, ali i nezavisnost i suverenost u odlučivanju, moramo da imamo stabilne izvore energije, a nuklearna elektrana može biti jedan od njih“, rekao je Popović za „Politiku“.

On je istakao da je energetska kriza, koja potresa Evropu, pokazala da moramo da potražimo nove izvore energije koji su stabilni, pouzdani i sa predvidivom cenom.

Popović je sa ruskom Državnom korporacijom „Rosatom“ ugovorio izgradnju zajedničkog Centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije koja bi trebalo da počne krajem godine u Srbiji, a kako kaže, tačna lokacija znaće se za tri meseca.

„To je prvi put da „Rosatom“ pristaje da radi sa nekim u inostranstvu po ovom modelu. Taj gest je dokaz najvišeg stepena međusobnog poverenja i najboljih bilateralnih odnosa Srbije i Rusije. Kao što je Rusija bratski postupila kada nam je dala, jedinima u Evropi, znanje i tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine, tako nam i sada pomaže da obnovimo svoj suverenitet u razvoju nuklearnih kapaciteta, u čemu smo nekada bili među liderima u Evropi“, kaže Popović.

On naglašava da tim, novim centrom neće biti ugrožen Institut u Vinči, već naprotiv, da će imati svoje mesto u tom programu i da će nastaviti da se razvija.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.