nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSrbijaRusija i Srbija grade nuklearno naučni centar

Rusija i Srbija grade nuklearno naučni centar

Republika Srbija i ruska državna korporacija za atomsku energiju, poznata kao Rosatom, gradiće novi centar za nuklearnu nauku i tehnologiju (NCST) u Srbiji.

Rosatom, koji drži 17 odsto udela na globalnom tržištu nuklearnog goriva i najveći je proizvođač električne energije u Rusiji, potpisao je opšti okvirni sporazum o izgradnji novog CNST-a, za koji se navodi da će „u velikoj meri doprineti razvoju Srbije korišćenjem najnovijih tehnologija”.

Iako nisu otkriveni nikakvi detalji koji se odnose na vrednost projekta ili specifičnu lokaciju centra, CNST će inkorporirati ciklotronski kompleks i radiofarmaceutske proizvodne pogone i proizvodiće radioaktivne izotope za upotrebu u medicini i industriji.

Takođe će proizvoditi dopirani silicijum za upotrebu u različitim industrijama i vršiće ispitivanja sastava materijala ruda, minerala i uzoraka životne sredine.

Aleksej Lihačov, generalni direktor Rosatoma, rekao je: „Veoma smo srećni što smo zajedno sa našim srpskim partnerima identifikovali konkretne korake i preliminarni rok za realizaciju ovog projekta, koji koristi ruske inovativne nuklearne tehnologije.

„Radiofarmaceutski kompleks i centar za nuklearnu medicinu pružiće građanima Srbije visokotehnološka medicinska rešenja za lečenje, pre svega, onkoloških stanja.

Opšti okvirni sporazum za projekat potpisali su Nenad Popović, ministar za inovacije i razvoj tehnologije u Vladi Srbije i predsednik Međuvladinog komiteta za saradnju sa Rusijom, Evgenij Pakermanov, predsednik Rusatom Overseas, ogranka Rosatoma.

Dva predstavnika su takođe potpisala ugovor o zajedničkom ulaganju za realizaciju projekta. Kompanija je ranije podržala izgradnju 150 nuklearnih istraživačkih objekata i 22 druga CNST projekta za primenu naučne tehnologije širom sveta, u zemljama uključujući Češku, Mađarsku, Egipat, Poljsku, Kazahstan, Uzbekistan i Vijetnam.

Iako matična kompanija Rosatom trenutno upravlja sa oko 20% svih istraživačkih reaktora koji postoje u svetu, nije potvrđeno da li će upravljati novim CNST u Srbiji, koji će biti izgrađen u naredne tri godine.

Pakermanov je rekao: „U okviru našeg zajedničkog preduzeća zajedno sa našim srpskim partnerima izgradićemo savremeni proizvodni radiofarmaceutski pogon  za dijagnostiku i lečenje različitih bolesti.

„Ovo će dati značajan doprinos razvoju napredne nuklearne medicine u Srbiji i regionu u celini. Planiramo da već 2022. godine počnemo da radimo na praktičnoj implementaciji ovog projekta.

Opisani kao „istorijski dan u odnosima Srbije i Rusije“, sporazumi su potpisani nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i ruskog predsednika Vladimira Putina, a samo dan pre posete premijerke Srbije Ane Brnabić Moskvi.

Popović je rekao: „Ovo će pomoći Srbiji da se suoči sa izazovima u zdravstvu, nauci i istraživanju; već dobijamo zahteve iz naših susednih zemalja koje žele da iskoriste kapacitete centra i naših naučnika.

On je dodao da potpisivanje ovih sporazuma otvara nove perspektive za razvoj odnosa Srbije i Rusije u oblasti nuklearne tehnologije.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.