nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaRGZ omogućio da pravna sigurnost građana pri kupovini nepokretnosti bude još veća

RGZ omogućio da pravna sigurnost građana pri kupovini nepokretnosti bude još veća

Republički geodetski zavod je u okviru implementacije novog informacionog sistema Katastra nepokretnosti uveo automatizovan sistem evidentiranja zahteva koji će otkloniti veliki deo dosadašnjih nepravilnosti i grešaka kao posledicu ljudskog faktora čime je sigurnost građana u upravljanju nepokretnostima podignut na znatno viši nivo.

Republički geodetski zavod preporučuje građanima i svim korisnicima usluga javnih beležnika, sudova, geodetskih organizacija i drugih profesionalnih korisnika RGZ-a, da insistiraju na dobijanju ovog broja koji se u sekundi automatski generiše jer predstavlja jedini dokaz i pravnu sigurnost da je postupak utvrđivanja prava završen, a postupak evidentiranja u katastru nepokretnosti započet. Ovaj broj građanima koristi i za sve ostale elektronske usluge Republičkog geodetskog zavoda kao što je praćenje statusa predmeta, preuzimanje rešenja na elektronskoj oglasnoj tabli i dr. Ukoliko iz bilo kog razloga od strane obveznika dostave i profesionalnih korisnika u Republički geodetski zavod ne stignu kompletne informacije koje se odnose na predmetnu nepokretnost, sistem će automatski vratiti paket kao nepotpun čime se građani i privreda štite od zloupotreba, nepravilnosti i grešaka.

Razlog uvođenja ovakvog sistema je činjenica da je dosadašnji način evidentiranja zahteva od strane javnih beležnika, sudova, geodetskih organizacija i drugih profesionalnih korisnika RGZ-a, dovodio do toga da neophodni podaci koji jednoznačno identifikuju predmetnu nepokretnost kao što su broj katastarske parcele, broj objekata ili broj dela objekta kao i katastarske opštine, ponekad bili izostavljeni što je dovodilo do grešaka i ugrožavanja pravne sigurnosti građana, ali i usporavanja procesa upisa u katastar nepokretnosti. Zbog toga su trpeli i građani i privreda, ali i sam RGZ koji je te elemente morao ponovo ručno da unosi u sistem što je podrazumevalo dodatni posao i vreme za zaposlene i mogućnost pojave grešaka. Zahvaljujući novim digitalnim procesima i kontrolama, kao i novom informacionom sistemu Katastra nepokretnosti, ovakve greške više nisu moguće, pa će i RGZ efikasnije i brže rešavati zahteve za upis prava u katastru nepokretnosti.

Republički geodetski zavod će nastaviti sa daljim razvojem elektronskih usluga u skladu sa svojom vizijom i politikom Vlade Republike Srbije u digitalizaciji javne uprave.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.