sreda, 6 jul, 2022
NaslovnaSrbijaOtvoreni balkan najbolji projekat u poslednje tri decenije

Otvoreni balkan najbolji projekat u poslednje tri decenije

Otvoreni Balkan je najbolji projekat u poslednjih 30 godina, koji je zamišljen da okupi sve zemlje regiona oko onoga što nas spaja – tržište, kulturno i istorijsko nasleđe i jedinstven životni prostor, poručio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović na panelu „Vetrovi balkanakih promena-kako menjamo naš region“ u okviru „Open Balkan“ foruma koji je održan u Beogradu.

Ministar je zahvalio rukovodstvu Srbije, Albanije i Severne Makedonije što su pokazali otvorenost za saradnju i pokrenuli projekat Otvoreni Balkan, koji umnogome doprinosi podizanju životnog standarda u čitavom regionu.

„Kada se čelni ljudi ove tri države okupe na jednom mestu i započnu jedan ovako ambiciozan i revolucionaran projekat, malo ko može da kaže bilo šta loše o njemu“, rekao je Momirović.

Naglasio je da veliki progres tim zemljama može da doprinese otvaranje granica i zajedničko udruživanje ekonomija i tržišta i podsetio da su pokrenuti projekti koji koštaju milijarde evra kako bi se integrisale naše države i narod.

Naveo je da su neki od njih autoput Beograd-Sarajevo iz dva pravca, auto put Niš-Priština i brza pruga Beograd-Novi Sad, koja će ići do Budimpešte i povezivati region sa Evropom.

„Otvoreni Balkan nema alternativu i neophodno je da se države regiona povežu, kako bismo svi zajedno išli napred, a ukoliko se ovakvi projekti budu prolongirali napravićemo lošu uslugu našim građanima i deci“, kazao je Momirović.

Ministar Momirović je dodao da prioritet zemalja regiona koje žele da se priključe EU, pre svega treba da budu čvrste veze sa neposrednim komšijama sa kojima imamo ekonomsku, društvenu i kulturnu razmenu.

Prema njegovim rečima pravi trijumf Otvorenog Balkana biće kada se iz jedne u drugu zemlju bude išlo bez lične karte, kao što se to radi između država članica EU i da zemlje regiona posebno zbog krize izazvane ratom u Ukrajini treba da se drže zajedno, kako bi međusobnom saradnjom i podrškom prevazišle nedaće pred kojima je čitav svet.

„Open Balkan Forum“ teži da uspostavi mehanizam praćenja i podrške daljim procesima integracije i usklađivanja od strane stručnjaka i organizacija civilnog društva iz svih država regiona. Cilj ove konferencije je da ponudi platformu za širi društveni dijalog o ovoj važnoj regionalnoj ekonomskoj inicijativi.

Na konferenciji su se okupili predstavnici Vlade Srbije, Privredne komore Srbije, kao i mnogobrojni strani gosti, ekonomisti, predstavnici domaćih i stranih kompanija, poslovna zajednica, organizacije civilnog društva kao i predstavnici međunarodnih organizacija, razvojnih agencija i diplomatskog kora.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.