sreda, 6 jul, 2022
NaslovnaSrbijaOtvorena deonica na obilaznici oko Beograda

Otvorena deonica na obilaznici oko Beograda

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zvanično je otvorio sektor 5 obilaznice oko Beograda, sa tunelom Straževica, i ova deonica za saobraćaj biće puštena danas od 18 časova.

„Ponosan sam na činjenicu da trenutno gradimo deset auto-puteva i brzih saobraćajnica. Nismo odustali od nekog projekta, ali voleo bih da Fruškogorski koridor ide bolje. Ipak, u odnosu na to šta je rađeno poslednjih 70-80 godina, ovo je sve odlično. To su dobre vesti za našu zemlju. Sve plaćamo u dan“, rekao je Vučić.

Otvaranju su prisustvovali ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, direktori Puteva Srbije i Koridora Srbije Zoran Drobnjak i Aleksandar Antić, ministar finansija Siniša Mali, otpravnik poslova ambasade Kine u Beogradu Tien Išu, gradonačelnik Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić i čelnici kineske kompanije „Power China“ i azerbejdžanskog „Azvirta“ koji grade obilaznicu.

Ministar Momirović izjavio je da se otvaranjem sektora B5 obilaznice oko Beograda, od petlje Orlovača do tunela Stražavica, privodi kraju projekat na koji se, kako kaže, čekalo 30 godina.

„Taj deo ima najveću frekvenciju teretnog saobraćaja i moramo da ga oslobodimo, za sve koji žive u Grockoj, Resniku i drugim mestima. Posle toga treba da nastavimo druge lokalne investicije, za sav teretni saobraćaj koji ide ka jugu Srbije, odnosno iz centralne i zapadne Evrope ka jugu Evrope i Bliskom istoku“, rekao je Momirović.

Na ovoj deonici obilaznice koja je duga oko četiri kilometra, završena je leva traka autoputa sa tri mosta i leva tunelska cev ispod brda Straževica dužine 720 metara.

Kineska komapnija „Power China“, azerbejdžanski „Azvirt“ i domaći podizvođači uveliko rade na izgradnji sektora 6 obilaznice od tunela Straževica do Bubanj potoka, gde će se ona spojiti sa autoputem E75 ka Nišu.

Dužina deonice obilaznice oko Beograda od novog mosta na Savi kod Ostružnice do Bubanj Potoka je 20,4 kilometra i ona bi trebalo da bude završena do kraja marta naredne godine.

Vrednost radova je 207 miliona evra, od čega se 15 procenata ulaže iz budžeta Srbije, dok se preostalih 85 procenata finansira od kredita kineske Eksim banke.

Izvođač radova je kineska kompanija “Power Construction Corporation of China”, a podizvođač azerbejdžanski „Azvirt“ i domaće firme.

Završetkom radova do Bubanj Potoka biće kompletirano oko 47 kilometara autoputa od Batajnice do Bubanj Potoka.

Prethodnih godina je izgrađena obilaznica od Batajnice do Dobanovaca i Ostružnice, sa novim mostom na Savi koji je izgrađen pored starog ostružnickog mosta.

Planirana je i izgradnja nastavka obilaznice od Bubanj Potoka do Pančeva, tzv. sektora C, kada bi cela obilaznica bila duga oko 69 kilometara.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.