petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaObrenovac - Igralište umesto deponije Grbača

Obrenovac – Igralište umesto deponije Grbača

Obrenovačka deponija Grebača biće zatvorena zauvek i pretvorena u zelenu površinu, gde će biti dečje igralište.

Ovo je velika stvar za našu opštinu, a đubre sa Grebače ubuduće će se odlagati na regionalnu deponiju u Kaleniću, koja se gradi. JKP „Obrenovac“ i Saobraćajni institut CIP prošle nedelje potpisali su ugovor o izradi elaborata o rekonstrukciji hale za separaciju otpada na Grebači, uređenje nove transfer stanice i reciklažnog dvorišta.

– Trenutno imamo oko 70 tona otpada dnevno, godišnje oko 70.000, a uskoro ćemo imati priliku da sve to iznesemo i trajno deponujemo van naše opštine – kaže predsednik GO Obrenovac Miroslav Čučković.

– Ovaj ugovor predstavlja sigurnu budućnost za sve generacije koje dolaze. Takođe, preko Ministarstva za zaštitu životne sredine ugrađen je video-nadzor na 20 divljih deponija širom Obrenovca.

Ministartvo finansira i ovaj projekat, Foto Novosti
Ministarstvo finansira i ovaj projekat sa 5.000.000 evra, a nosilac izrade elaborata je državni institut CIP. Očekuje se da će u naredne dve do tri godine Obrenovac preći sa odlaganjem kompletnog otpada na regionalnu deponiju „Eko-Tamnava“ u Kaleniću kod Uba.

Putem ovog projekta koji obuhvata 11 lokalnih samouprava u Srbiji, za Opštinu Obrenovac predviđeno je 24.000 posuda od 200 litara za zbrinjavanje komunalnog otpada i 2.300 kontejnera, kao i pet vozila za reciklažni i komunalni otpad. Pored toga opština će dobiti veće benefite u oblasti rekonstrukcije postojećih postrojenja koji se nalaze na deponiji, kao i izgradnju nove transfer stanice.

Kako je istakao generalni diretkor CIP Milutin Ignjatović, elaborat će biti završen što je pre moguće.

– Sada smo se dogovorili da CIP nastavi sa izradom projektne dokumentacije, da se najpre uradi separator, zatim da se napravi deponija u Kaleniću.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.