petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaNovi urbanistički plan za Novi Sad predviđa ekološko stanovanje

Novi urbanistički plan za Novi Sad predviđa ekološko stanovanje

Generalni urbanistički plan Novog Sada do 2030. godine između ostalog predviđa uvođenje takozvanog ekološkog stanovanja što je za Blic potvrdio i direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović uz napomenu da će se među prvim lokacijama tog tipa naći i potez na Majevici gde se trenutno uz Bulevar Evrope nalazi kasarna Jugovićevo koja bi u dogledno vreme trebalo da bude iseljena.

– U nacrtu plana upisano je ekološko stanovanje pa se na potezu uz Bulevar Evrope planira izgradnja blokova prosečne veličine oko 5.000 m2 (uz 10 % tolerancije), indeksa zauzetosti 35 % i indeksa izgrađenosti 3.2. Spratnost objekata predviđena je do čak devet spratova odnosno Po+P+9. Osim stanovanja, u okviru ove zone planiraju se poslovni sadržaji, kao i površine javnih namena za obrazovanje, zdravstvo, kulturu a biće tu i zelene površine, trgovi i slično – objašnjava Miladinović.

Prema njegovim rečima, osnovna odlika prostora sa namenom eko stanovanja, odnosno energetski održivog i ekološkog stanovanja je: energetski efikasan, ekološki funkcionalan i udoban za život.

– Sve to podrazumeva primenu pametnih i inovativnih sistema gde se najsavremenije tehnologije, osim u izgradnji objekata, primenjuju i u izgradnji infrastrukturnih sistema, što će omogućiti svim zgradama koje tamo budu da imaju energetski pasoš što će dati poseban pečat ekološkom stanovanju u tom delu grada – ističe Miladinović.

Takođe, izgradnjom gradske magistrale koja će predstavljati praktično produžetak Bulevara Evrope do novog mosta stvoriće se uslovi za realizaciju planiranih površina na ovom delu ulaznih pravaca u grad sa, prvenstveno, auto-puta E-75, navodi se u dokumentaciji Generalnog urbanističkog plana.

Prema tom dokumentu, za sve zone je karakteristično da imaju prepoznatljivu urbanističko-arhitektonsku strukturu, pa je daljom planskom razradom obavezno očuvanje prostornih karakteristika i kvaliteta ambijenata po principu harmonizacije – uklapanja u zatečeno urbano tkivo. Pažljivo definisanim uslovima uređenja i građenja doprineće se očuvanju i unapređenju dostignutog stepena kvaliteta ovih prostora.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.