petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaNa prodaju još jedan simbol Beograda: Početna cena Geneksove kule 17 miliona...

Na prodaju još jedan simbol Beograda: Početna cena Geneksove kule 17 miliona evra

Geneks kula odnosno Zapadna kapija Beograda ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od dve milijarde dinara, odnosno oko 17 miliona evra. Stečajni upravnik Generaleksporta je objavio da kulu čini 14.943 kvadratna metra u 28 posebnih delova objeka, poslovni prostori u vanknjižnom vlasništvu od 1.450 kvadrata, poslovni i garažni prostori kao poseban deo objekta na površini od 6.445 kvadratnih metara. Javno nadmetanje za Geneksovu Zapadnu kapiju Beograda zakazano je za 23. maj.

Kao holding kompanija u statusu društvenog preduzeća bavio se međunarodnom i unutrašnjom trgovinom, hotelijerstvom, ugostiteljstvom i vazdušnim saobraćajem.

Ova zgrada nije prvi put ponuđena na prodaju. Već deceniju i po ne uspeva da pronađe novog vlasnika. Zdanje visoko 119 metara sa 35 spratova, šest liftova i vidikovcem na ulazu u prestonicu zabravljeno je posle propasti preduzeća „Generaleksport“, nekadašnjeg evropskog giganta za uvoz i izvoz. Jedna od najbogatijih jugoslovenskih firmi je, posle propalih pokušaja privatizacije, 2015. godine otišla u stečaj.

Geneks kula je građena u periodu od 1971. do 1980. godine, prema projektu arhitekte Mihajla Mitrovića. Zapadna kapija Beograda je, inače, prva „pametna“ zgrada na Balkanu. Kada je izgrađena, imala je kompjuterski centar iz kojeg su kontrolisani grejanje, hlađenje, elektronika i liftovi.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.