nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaKreću radovi na izgradnji brze pruge Beograd - Budimpešta

Kreću radovi na izgradnji brze pruge Beograd – Budimpešta

Građevinski radovi su sada u toku. Završetak odloženog železničkog projekta sada se očekuje do kraja 2024. godine.

Prvobitno postavljeno za završetak do 2018. godine, nova procena je da se linija u potpunosti završi za tri godine, prvi odeljak – između Beograda i Novog Sada – do marta sledeće godine.

Ruske i kineske kompanije će preduzeti građevinske radove i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto, koji je prisustvovao ceremoniji lansiranja, zahvalio je Kinezima na njihovoj pomoći.

On je rekao: „Mi, Mađari i Srbi donosimo odluke, imajući u vidu naše nacionalne interese i odlučili smo da želimo da imamo koristi od novog svetskog poretka koji se pojavljuje na istoku. Obe zemlje sarađuju sa Kinom o pragmatičnim fondacijama i u obostranom interesu je da obe zemlje mogu imati mnogo koristi od toga.“

„U tačno tri godine“, rekao je „, što je pre kraja 2024. godine, imaćemo brzu železničku prugu u Mađarskoj, dok će Mađari završiti svoj odeljak iz Srbije do Budimpešte u prvoj polovini 2025. godine“ On je dodao da će projekat rezultirati višim životnim standardom i većim platama.

Srpski predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je Mađarskoj na podršci za ovu i druge projekte, rekavši: „… da nije bilo (premijera Viktora) Orbana i Sijartoa, ne bismo imali tako dobre odnose.“

Deonica dužine 108 km će biti između Novog Sada i Kelebije i koštaće oko četiri milijarde evra, podeljenih podjednako između Srbije i Mađarske.

Švajcarska kompanija Stadler je već dostavila prvi dabl deker voz Srbiji, postavljen da radi brzinom do 200 km/h. Očekuje se da će stići još dva voza do kraja godine.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.