sreda, 6 jul, 2022
NaslovnaSrbijaIzgradnjom dunavskog koridora istočna Srbija će ekonomski napredovati

Izgradnjom dunavskog koridora istočna Srbija će ekonomski napredovati

Izgradnja brze saobraćajnice Požarevac – Veliko Gradište – Golubac jedan od najvažnijih projekata koji Vlada Republike Srbije trenutno sprovodi jer će potpuno promeniti saobraćajnu komunikaciju u ovom delu naše zemlje što će rezultirati novim investicijijama u turizmu i industriji, rekao je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović nakon obilaska radova na ovom projektu.

„Putevi su preduslov razvoja zemlje, i zadovoljstvo je videti kako se projekat ovoga tipa razvija i podiže, jer završetkom ove brze saobraćajnice i spajanjem Požarevca, Velikog Gradišta i Golupca sa Koridorom X otvara se potpuno nova perspektiva za sve građane na istoku naše zemlje“, naveo je Momirović.

Obilasku radova prisustvovali su kineski predstavnici izvođača radova, kao i direktor Koridora Srbije Aleksandar Antić koji je detaljno pojasnio plan daljeg izvođenja radova.

„Naši timovi su neprestano na terenu i između ostalog rešavaju pitanje eksproprijacije i maksimalno se trudimo da imamo dobru saradnju sa lokalnom zajednicom i sa ljudima koji ovde žive. Na prvom delu deonice rešeno je 70 odsto eksproprijacije, na drugom delu 60 odsto, dok se na trećem delu deonice rešilo već 90 odsto eksproprijacije“, rekao je Antić.

Ukupna dužina brze saobraćajnice Požarevac – Golubac iznosi 68 km., a planom izgradnje predviđeno je da prvi deo trase počinje od postojeće petlje „Požarevac” na autoputu Beograd-Niš i pruža se duž postojećeg državnog puta IB reda broj 33 do Požarevca (početak obilaznice) u dužini od 23 km, gde se trenutno izvode radovi na dužini od 5,5 km. Drugi deo brze saobraćajnice predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevisnka područja naselja (obilaznica oko Požarevca) i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta IB reda broj 34 – u dužini od 23 km. Pod-deonica 3 nastavlja se na drugi deo brze saobraćajnice i takođe predstavlja novoplaniranu trasu državnog puta, koja zaobilazi građevinska područja naselja i preuzima tranzitni saobraćaj i kategoriju državnog puta IB reda broj 34 do naselja Golubac u dužini od 22 km. Na deonici od Velikog Gradišta do Golubca trenutno se izvode najinenzivniji radovi sa otvorenom trasom od 15 km., a uskoro se očekuje i intenziviranje radova na deonici od Požarevca do Velikog Gradišta.

Projekat je vredan 305 miliona evra, a ugovor je potpisan sa kineskom kompanijom „China Shandong International“.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.