ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaIzgradnja akva-parka u Nišu - prva faza

Izgradnja akva-parka u Nišu – prva faza

Četiri firme koje su pobedile na tenderu za izradu dokumentacije i izgradnju prve faze akva-parka su  “Alex E&C” d.o.o i Krip-inžinjering iz Beograda i Vodogradnja iz Pukovca. Podizvođač je firma “Vostok investments” iz Subotice. Svi oni su bili jedini ponuđači. Investicija je vredna nešto više od 2 milijarde dinara.

Iz dostavljenog dokaza, Potvrde referentnog naručioca – investitira Amiga Aqua, utvrđeno je da je privredni subejkat Alex E&C izveo građevinske radove, građevinsko-zanatske radove i radove na elektroenergetskim instalacijama na objektu Akva-park u Vrnjačkoj banji koji obuhvataju i izgradnju bazena sa talasima ukupne površine vodenog ogledala 1.410 m2 i radove na izgradnji “lenje reke” ukupne površine 1.800 m2 – piše u obrazloženju Komisije.

Alex E&C radio je na izgradnji akva-parka u Doljevcu, kao i na bazenu u Svrljigu, a usko su specijalizovani upravo za ovakve projektanske i građevinske radove.

Kod nas se u izvođenju koriste najsavremeniji i najkvalitetniji materijali i oprema. Posedujemo sopstvenu operativu, timove odgovorne za svaki segment izvođenja, kao i majstore svih profila. Masa elemenata je prefabrikovana kod nas u pogonu, obzirom da mi proizvodimo naše filtere za bazene, baterije, ventile, segmenti cevovoda se prefabrikuju u našim pogonima i samo se lepe i ugrađuju na terenu – piše na njihovom sajtu.

Firma Krip-inženjering je, kako piše na njihovom sajtu, firma sa dugom tradicijom, a do sada su radili na stotine građevinskih projekata. Bave se projektoavanjem i izgradnjom, a korisnici njihovih usluga bili su privatna lica, ali i javni sektor.

Gradili su na desetine zgrada za socijalno stanovanje po Srbiji, privatnih stamebnih kompleksa, ali što je najvažnije, kako piše u njihovom portfoliju, radili su i na akva-parkovima u Ubu i Obrenovcu, kao i na izgradnji bazena u Požarevcu i Velikom Gradištu.

Sudeći po listi projekata na kojima su učestvovali, ovo im je najznačajniji angažman na jugu Srbije do sada.

Međarci najpoznatiji deo konzorcijuma. Svakako je južnjacima, iz konzorcijuma koji je dobio posao, najpoznatija firma Vodogradnja iz Pukovca, porodična firma Međaraca koja u Nišu poslednjih godina radi na održavanju puteva, asfaltiranju i krpljenju udarnih rupa.

Vodogradnja, zajedno sa kompanijom Trace, već ima ugovor sa Gradom Nišom i iz budžeta joj plaćaju radove na asfaltiranju i održvanju puteva u vrednosti od milijardu dinara za period od 2 godine.

Na izgradnji akva-parka, kako piše u ugovoru, radiće sa kompanijom Vostok investments iz Subotice, kao podizvođačem. Ova firma, kako piše u APR-u, osnovana je 2017. godine.

Osnovna delatnost kompanije je organizacija procesa izgradnje stambenih i infrastrukturnih objekata počev od ideje do realizacije istih, a zatim i održavanje izgrađenih stambenih kompleksa, komunalnih usluga i javnih objekata. Garantujemo visoki kvalitet, povoljne cene, individulani pristup svakom klijentu i spremnost da izađemo u susret željama u bilo kojoj fazi izgradnje objekta, kao i striktno poštovanje rokova i svih dogovora – piše na sajtu kompanije.

Konzorcijum ove 4 firme bio je jedini ponuđač na tenderu koji je bio raspisan još 16. septembra ove godine.

Kompletan postupak javne nabavke sprovela je Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj, a ugovor bi trebalo da bude potpisan na 3 godine. Konzorcijum je izabran, kako piše u odluci, kao najisplativija ekonosmka ponuda.

Ponuđena cena radova u prvoj fazi je bila 1,7 milijardi dinara bez PDV-a, što je nešto iznad 2 miljarde sa PDV-om.

Ovo je prvi put da je ideja izgradnje akva-parka u Nišu na korak od realizacije i početka radova. Podsetimo, o izgradnji akva-parka ozbiljnije je počelo da se priča pre 10 godina iako kao ideja postoji skoro poslednje 3 decenije.

2010. godine je zemljište na Loznom kalemu od Grada kupio Italnis da bi na tom prostoru bio izgrađen akva-park. Početkom 2013. godine Italnis je odustao od investiije, a Nišu vraćena ta parcela.

Potom je 2016. memorandum potpisan sa crnogorskom firmom i to nekoliko dana pre lokalnih izbora. Kasnije, kada je Grad raspisao javni poziv niko, čak ni ta firma, nije se javila i pokazala interesovanje da gradi.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.