nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaSrbijaInvesticije u ekološke projekte u Vranju najveće na teritoriji Srbije

Investicije u ekološke projekte u Vranju najveće na teritoriji Srbije

Vranje, 17. decembar – Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović danas je u Vranju obišao početak radova na izgradnji nove kanalizacione mreže u okviru projekta „Čista Srbija“, a potom i početak probnog rada novoizgrađenog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju predstavlja jednu od najznačajnijih investicija Pčinjskog okruga u okviru bilateralne saradnje sa SR Nemačkom i nemačkom razvojnom bankom KFV u oblasti komunalne infrastrukture za Vranje, vrednosti 29,4 miliona evra.

Izgradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Vranju kapaciteta 65.000 ekvivalent stanovnika i investicione vrednosti 11,8 miliona evra završena je 15. decembra ove godine, nakon čega je započet probni rad i optimizacija tehnoloških radnih parametara. Paralaleno sa izgradnjom postrojenja izgrađeno je i 22 kilometra kanalizacione i kolektorske mreže kojom je povećana pokrivenost grada i kojom je na kanalizacionu mrežu povezana i Vranjska Banja.

,,Investicije u komunalnu infrastrukturu i ekološke projekte koje sprovodimo u Vranju su najveće na teritoriji cele Republike Srbije. Izgradićemo 142 kilometra potpuno nove kanalizacione mreže i to su pravi i realni ekološki projekti koje danas sprovodimo na teritoriji cele države. U ovoj godini smo započeli izgradnju oko 800 kilometara kanalizacione i kolektorske infrastrukture u više od 20 lokalnih samouprava, a sledeće godine ćemo dodatno ubrzati. U budžetu je izdvojeno 28 milijardi danara samo za ekološke projekte izgradnje komunalne infrastrukture. To su rekordne investicije koje će doprineti da postignemo uspeh i ekološke standarde približimo standardima kakvi postoje u zemljama Zapadne Evrope“, rekao je Momirović.

U gradu Vranju u okviru projekta „Čista Srbija“ biće izgrađeno dodatnih 141,6 kilometara kanalizacione mreže. Ukupna vrednost projekta je 59.103.977 evra.

Ministar Momirović podsetio je da je letos postpisan ugovor sa KFV bankom koji se odnosi na upravljanje komunalnim otpadom i da će u Vranju biti centar za upravljanje komunalnim otpadom za ceo Pčinjski okrug. Dodao je da će Vranje moći za nekoliko godina da se pohvali da ima ekološku infrastrukturu kakvu imaju najbogatije zemlje Zapadne Evrope.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković istakao je da je ovo istorijski dan za Vranje jer kreće izgradnja nove kanalizacione mreže u dužini od 142 kilometra, što je jedna od najvećih realizovanih investicija ikada u ovom gradu.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.