petak, 27 maj, 2022
NaslovnaSrbijaAmbiciozni planovi za vršački aerodrom: Rekonstrukcija piste omogućiće prihvat aviona ATR 72-600

Ambiciozni planovi za vršački aerodrom: Rekonstrukcija piste omogućiće prihvat aviona ATR 72-600

Grad Vršac stavio je na rani javni uvid nacrt plana detaljne regulacije za aerodrom i vazduhoplovnu akademiju u tom gradu, objavio je portal ekapija.com.

Plan koji je izradio Jugoslovenski institut za urbanizam i stanovanje “Juginus” Beograd, podrazumeva ulaganja koja treba da omoguće da civilni aerodrom u Vršcu u narednom periodu dobije regionalni karakter.

Kako je navedeno, aerodrom ima određene mogućnosti za međunarodni vazdušni saobraćaj, ali su neophodna ulaganja u poletno-sletnu stazu kao i u radio-navigacionu opremu.

Vršački aerodrom trenutno poseduje tri piste – 1000m dugačku betonsku pistu i dve travnate piste, dužine 800, odnosno
600m i koristi se za školovanje pilota u okviru Pilotske akademije, za privrednu avijaciju, kao i za obavljanje aviotaksi prevoza.

Napominje se da postojeći način eksploatacije ovog aerodroma samo za male avione ne donosi očekivani ekonomski efekat, pa je potrebno da se on uključi u sistem destinacija turističke i poslovne ponude, za šta postoje odlični prostorni i infrastrukturni uslovi.

Plan predviđa rekonstrukciju i dogradnju poletno-sletne staze, sistema odvodnjavanja, sistema svetlosnog obeležavanja i rulnih staza, kao i gradnju helidroma.

Navodi se da se postojeća poletno-sletna staza može produžiti na 1.500 m i na širinu od 30 m, čime će se ispuniti uslovi za prihvat i otpremu aviona ATR 72-600, dok će helidrom biti pogodan za helikoptere tipa MI17.

Takođe, dodaje se, u postojećem specijalizovanom centru za obuku pilota (Pilotska akademija), moguće je graditi nove, odnosno revitalizovati postojeće objekte.

Konceptom plana predviđena je i nova saobraćajnica koja će omogućiti efikasno povezivanje kompleksa sa širom saobraćajnom mrežom grada i regiona.

Planirana saobraćajnica počeće trokrakom raskrsnicom sa državnim putem i prostire se prema kanalu Veliko Središte-Vršac, mostom prelazi kanal, a zatim u nastavku, prema trasi nekategorisanog opštinskog puta prati obalu kanala do kompleksa aerodroma. Ukupna dužina planirane saobraćajnice iznosiće oko 1,29 km.

U dokumentu se ističe da će rekonstrukcija aerodroma i Pilotske akademije dovesti do povezivanja južnobanatskog regiona sa aerodromima u Nišu, Beogradu, Podgorici, Tivtu, Evropi i Severnoj africi, rasta prometa usluga avio-taksi saobraćaja, čarter letova i redovnih letova u regionu, kao i rasta prihoda od remonta stranih aviona, mogućnosti prevoza ekspresne pošte i uvođenja sistema “just in time”, kao i mogućnosti korišćenja avio-usluga u poslovne svrhe vršačkih kompanija i drugo.

Podsetimo, investicija u vršački aerodrom i Pilotsku akademiju najavljena je prošle godine, kada je rečeno da će ulaganja vredna 40 mil EUR obuhvatiti i obnovu hotela, restorana i sportske sale u okviru kompleksa, kao i kupovinu helikoptera i dva nova aviona, izgradnju heliodroma, proširenje piste, rekonstrukciju kontrolnog tornja i dogradnju hangara za obuku kabinskog osoblja.

Nacrt plana je na ranom javnom uvidu od 4. februara i traje 15 dana.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.