sreda, 6 jul, 2022
NaslovnaSrbija43 miliona evra u 250 pružnih prelaza za bezbednost železničkog saobraćaja

43 miliona evra u 250 pružnih prelaza za bezbednost železničkog saobraćaja

Do sredine sledeće godine investiraćemo u 250 pružnih prelaza, 43 miliona evra uz pomoć i podršku naših partnera iz EBRD-a i Svetske banke što će biti verovatno najveća investicija u bezbednost železničkog saobraćaja u prethodnih deset godina, izjavio je danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović prilikom obilaska pružnog prelaza u Resniku.

„Na našim prugama se samo u maju mesecu prevezlo 516.500 putnika, što je rast za 94 odsto u odnosu na prošlu godinu. Zato moramo mnogo više da investiramo u bezbednost saobraćaja. Na teritoriji naše države imamo oko 2.118 pružnih prelaza od kojih su 520 obezbeđeni rampama, kako je to dobrim delom zastarela tehnologija, moramo u narednim godinama da je saniramo, promenimo i učinimo maksimalno bezbednim sve pružne prelaze“, istakao je Momirović.

Ministar Momirović je naglasio da će prvi pružni prelazi biti modernizovani u narednih mesec dana kada počinju radovi na 35 prelaza na kojima će biti ugrađena najsavremenija oprema za odvijanje železničkog i drumskog saobraćaja u skladu sa najvišim evropskim standardima. Ukupna vrednost ugovora je oko 7 miliona evra, a sredstva su obezbeđena iz zajma EBRD-a.

Prvih 35 pružnih prelaza činiće centralni deo opreme za osiguranje putnih prelaza tipa „RLC23“ koji će biti smešteni u tipiziranu kućicu neposredno pored putnog prelaza. Ovaj uređaj samostalno upravlja radom putoprelaznih polubranika i svetlosnih signala opremljenih svetiljkama u led tehnologiji, kao i jakozvučnim zvonom.

Uloga ovog dela opreme je da učesnike u drumskom saobraćaju obaveštava o nailasku šinskih vozila. Sam uređaj je dizajniran i sertifikovan za najviši nivo bezbednosti na prugama, a ovakvi tipovi uređaja nalaze se na brojnim putnim prelazima ne samo u zemljama regiona, već i širom Evrope.

Postavljanje prvih sistema za regulisanje saobraćaja preko putnih prelaza očekuje se u narednih mesec dana, a ceo ovaj projekat prema potpisanom ugovoru trebalo bi da bude završen za godinu dana.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.