sreda, 6 jul, 2022
NaslovnaRegionRepublika Srpska - javne investicije u ovoj godini 240 miliona KM

Republika Srpska – javne investicije u ovoj godini 240 miliona KM

Rebalansom budžeta Republike Srpske za ovu godinu, u okviru budžetske potrošnje, za javne investicije ukupno je planirano 240 miliona KM, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Odluka o izmeni dopuni odluke o prioritetnim projektima iz Programa javnih investicija sa raspodelom sredstava usvojena na jučerašnjoj sednici Vlade.

– Poreskoj upravi Republike Srpske za fiskalizaciju odobreno je 37 miliona KM – navedeno je u saopštenju.

Izvršenim dopunama, dodeljena su sredstva za projekat „Rehabilitacija magistralnog puta prvog reda MI-106 za dionice Gradiška – Nova Topola – Klašnice i izgradnju tri kružna toka“, u ukupnom iznosu 12,1 milion KM.

Vlada Srpske je usvojila i informaciju o projektu unapređenja efikasnosti lokalnih usluga u BiH – PIPLS, ukupne vrednosti 3,4 miliona dolara.

Cilj projekta je pružanje podrške jedinicama lokalne samouprave u uspostavljanju sistema za strateško upravljanje javnom imovinom, te unapređenje upravljanja javnim finansijama sa fokusom racionalizacije javne potrošnje.

Tokom ove godine planirana je realizacija aktivnosti na osnovu prethodno sprovedenih analiza, te intenziviranje saradnje sa jedinicama lokalne samuprave.

Projekat, uz podršku Ambasade Švedske i Programa UN za razvoj i saradnju sa Kancelarijom koordinatora za reformu javne uprave BiH, realizuju Ministarstvo finansija i Savez opština i gradova Republike Srpske, te Ministarstvo finansija FBiH, Kancelarija za razvoj i evropske integracije Posavskog kantona i Savez opština i gradova FBiH.

Iz Ministarstva napominju da je Vlada usvojila i informaciju o aktivnostima na usaglašavanju zajedničkih zaključaka sa Ekonomskog i finansijskog dijaloga između Evropske unije, zapadnog Balkana i Turske.

Koordinatori iz Republike Srpske su u periodu izrade Programa ekonomskih reformi BiH 2022 – 2024. godine blagovremeno dostavljali sve neophodne informacije, uz zahtev da se proces izrade vrši isključivo na način da Republika Srpska ostane jasno vidljiva u procesu i dokumentu, u skladu sa ustavnim ovlašćenjima i nadležnostima institucija Republike Srpske.

Zaključeno je da neophodno insistirati na punoj uključenosti u komunikaciji između Direkcije za ekonomsko planiranje i Evropske komisije s ciljem definisanja zajedničkih zaključaka, kao i usaglašavanju načina učešća i izlaganja na sastancima u okviru godišnjeg ciklusa odbora Ekonomskog i finansijskog dijaloga u Briselu.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.