ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaPlan novog gasovoda za 2024. - Republika Srpska

Plan novog gasovoda za 2024. – Republika Srpska

Brčko – Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas u Brčkom da je plan Republike Srpske da već na proleće iduće godine počne izgradnja gasovoda, od Novog Sela u Bijeljini, te da bi išao definisanom trasom auto-puta i kroz teritoriju distrikta do Novog Grada.

Đokić je istakao da je veoma značajno što je Brčko distrikt izrazio spremnost da učestvuje u ovom projektu, jer će mu se na taj način obezbijediti energent budućnosti i energent koji daje sigurnost.

„Mi smo u kašnjenu tri decenije u pogledu gasifikacije u BiH u odnosu na Evropu koja prolazi kroz energetsku tranziciju. Republika Srpska biće spremna na svaki oblik saradnje po ovom pitanju. Mislim da će biti dobro da se u budućnosti sastanu predsjednici vlada oba entiteta sa saradnicima da razgovaramo o ovom i drugim projektima“, rekao je Đokić na konferenciji za novinare poslije sastanka sa gradonačelnikom Brčkog Esedom Kadrićem i direktorom „Gasa Republike Srpske“ Ljubom Glamočićem.

Đokić je istakao da je na sastanku bilo reči i o snabdevanju električnom energijom, kojom se distrikt dugi niz godina snabdeva od Republike Srpske po povoljnoj ceni, te da će tako biti do kraja ove godine, kao i u narednoj.

On je napomenuo da je na sastanku razgovarano i o mogućnostima izgradnje energetskih objekata, da su za to građani već zainteresovani, prije svega, za izgradnju solarnih elektrana.

„Gradonačelnik Kadrić je prihvatio da se o tom pitanju razgovara sa potencijalnim investitorima. Najavio je mogućnost da se podstiče izgradnja solarnih elektrana na kućama. U narednom periodu Republika Srpska će podsticati izgradnju novih energetskih objekata na drugim mjestima u Republici Srpskoj“, rekao je Đokić.

Glamočić je podsjetio da je dužina gasovoda 335 kilometara, te da je ovim projektom predviđena gasifikacija svih većih mjesta, kako za potrebe privrede tako i domaćinstava.

„U toku je izrada studije izvodljivosti gasovoda. Tom studijom smo obuhvatili i distrikt Brčko. Prve rezultate očekujemo sredinom januara. Uradili smo mape puta i utvrdili da bi sredinom 2024. godine prvi potrošači gasa na ovoj liniji trebali da dobiju gas“, dodao je Glamočić.

Kadrić je zahvalio Đokiću na angažmanu oko njegove uloge u snabdijevanju distrikta električnom energijom od Republike Srpske za ovu i narednu godinu, kao i na angažmanu oko izgradnje multifunkcionalnog objekta u brčanskoj Mjesnoj zajednici Grbavica.

On je napomenuo da će distrikt obezbijediti sve potrebne dozvole za izgradnju tog objekta, a početak finansira Vlada Republike Srpske.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.