nedelja, 22 maj, 2022
NaslovnaRegionCena kvadrata u Banjaluci i do 7.000 KM - Obustavljena prodaja stanova...

Cena kvadrata u Banjaluci i do 7.000 KM – Obustavljena prodaja stanova zbog poskupljenja građevinskog materijala

Vrtoglavi rast cena građevinskog materijala naterao je velike investitore u Banjaluci da obustave prodaju stanova u izgradnji i revidiraju postojeće avanse i rezervacije, jer više nisu u stanju izračunati koliko će ih stanovi koštati kada budu završeni.

Vlasnici građevinskih preduzeća pričaju da su cene cementa, betona, a posebno stakla, do te mere poskupele radove da sada traže formulu isplativosti kroz uvođenje takozvanih „kliznih klauzula“ koje će omogućiti promene vrednosti kupoprodajnih ugovora u skladu sa situacijom na tržištu.

Ovo je potvrdio vlasnik Aragosta investa Veljko Jarić, koji osim što je zaustavio prodaju, kaže da sada planira sa svakim kupcem pojedinačno dogovoriti kako će nastaviti radove.

– Istina je da su mnogi zaustavili prodaju zbog nenormalnih poskupljenja građevinskog materijala. Ja sam zaustavio prodaju u Ulici Boška Tošića na lameli tri. Planiram već sledeće sedmice, da pozovem kupce koji su dali avans i rezervisali stanove, da sa njima pravim neki novi aranžman. Imam informacije da su i neki drugi investitori obustavili prodaju i da čekaju šta će se desiti – rekao je Jarić za Capital.

On kaže da je rešenje verovatno u vraćanju „klizne klauzule“ jer je mnogo gore napraviti fiksnu cenu stana i onda stati jer je materijal previše poskupeo.

– Klizna klauzula ili skala je nekada ranije bila u svim ugovorima o građenju i omogućavala je korekcije cena u skladu sa poskupljenjem ili pojeftinjenjem materijala. Ne znam kojoj će formuli pribjegavati investitori, i ja sam razmišljam kako da to rešim, da imam nekog prostora da mogu da kupcima dogovoriti kako da rešimo situaciju. Vjerujem da su i oni svesni svega i da će prihvatiti nove uslove. Ko ne bude hteo, videćemo kako ćemo se sa njim dogovoriti – kaže Jarić i dodaje da on misli da više nema mesta za povećanje cena nekretnina jer su one dostigle svoj maksimum.

Najniža cena 3.500 KM, na periferiji

On priča da je inflacija izazvala skok cena nekretnina za neverovatnih 40% i da tu nije kraj, jer one nastavljaju rasti. U martu ove godine najniža cena kvadrata bila oko 2.300 KM, o čemu je Capital tada pisao, a već danas gotovo da ga nema ispod 3.500 KM i to u širem centru grada.

– Cene u Banjaluci su došle i do 6.000 – 7.000 maraka, koliko košta kvadrat na lokaciji Bijeli dvor koju gradi Malbašić. U zgradi Mladena Milanovića košta 4.500 KM, a po centru su kvadrati po 3.500 maraka do 4.000 maraka. Na periferiji su cene već stigle do 3.500 maraka. Panorama, objekat Hidrokopa, je dostigao do 3.500 KM što pokazuje da će ove cene na širem gradskom području još rasti. Mislim da kvadrat neće pojeftiniti, ali jeste bitno da stane. Trenutno skače svaki mesec po sto maraka. Nadam se samo da će se već jednom stabilizovati, jer su neka poskupljenja opravdana, a neka nisu, po čemu se vidi da mnogi love u mutnom – kaže Jarić.

Obustaviti radove da trgovci razmisle

Direktor preduzeća Marković invest RM iz Laktaša Rade Marković kaže da građevinski sektor treba ozbiljno da razmisli o totalnoj, privremenoj obustavi radova.

– Treba razmišljati u pravcu da se radovi privremeno zaustave, mesec do dva i da se smiri situacija. Jednostavno ovo nema smisla, dajemo novac, a ne znamo gde sve ovo vodi – kaže on.

– Ako kažemo da ćemo zaustaviti kupovinu gvožđa na 60 dana domaći trgovci će morati tražiti načina da spuštaju cene. Znam da gvožđa ima na zalihama i da nema nestašice. Mi planiramo da radimo pozicije u koje ide manje gvožđa, a da one u koje treba da ga ode više, ostavimo za naredni period – zaključuje Marković.

Investitori ne mogu sami podneti trošak

Sekretar Udruženja građevinarstva i industrije građevinskog materijala pri Privrednoj komori RS Mile Petrović kaže da je situacija u ovom sektoru veoma teška, a da su investori izdržali i preko svojih leđa pregurali prvi talas poskupljenja u kojem nisu mogli uticati na cene koje su ranije definisane u ugovorima. Zato sada, mnogi od njih, povlače radikalne poteze kako bi opstali, zaustavljaju prodaju stanova u izgradnji.

– Situacija je i dalje neizvesna jer su cene definisane uvozom na koji mi ne možemo da utičemo. Veoma je teško definisati cenu kvadrata danas. Ukazivali smo na to u proteklih godinu dana, a investitori su izneli teret poskupljenja do sada. Deo privrednika je povukao taj potez i obustavio prodaju, ali će ih mnogi sigurno slediti ako ne dođe do stabilizacije – kaže Petrović.

On priča da se stanovi i dalje prodaju, da tražnja ne opada sa rastom cena.

– Dobro je da tražnje ima, ali ona pokazuje da ljudi imaju zalihe novca i da žele da ga zaštite ulaganjem u nekretnine – kaže on.

Pre desetak dana, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić rekla je na sastanku u Privrednoj komori Srpske da je građevinarstvo lokomotiva razvoja privrede, ali da se suočava sa problemom enormnog povećanja cijena materijala, opreme i sirovina, te poručila da je neophodno zaštititi ovu privrednu granu od stagnacije.

– To je usko posledično vezano sa cenom kvadrata stambenih jedinica i poslovnih prostora. Pre poremećaja na globalnom tržištu cena kilograma gvožđa iznosila je 0,90 KM bez PDV-a, a sada je cena sa PDV-om za kratko vrijeme dostigla 2,40 KM – rekla je tada Golić.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.