petak, 27 maj, 2022
NaslovnaPotencijal bambusa i drvne mase u građevinskoj industriji : Intervju sa Pablom...

Potencijal bambusa i drvne mase u građevinskoj industriji : Intervju sa Pablom Van Der Lugtom

Pablo Van Der Lugt je arhitekta, autor i govornik. Njegovo istraživanje fokusira se na potencijal materijala kao što su bambus i drvna masa za građevinski sektor, i njihov pozitivan uticaj na svet. „Tokom svoje profesionalne karijere i univerziteta u industriji u poslednjih 15 godina pronašao sam da ima mnogo zabluda u vezi sa ovim materijalima koji imaju otežano usvajanje u velikim razmerama. Iz tog razloga „preveo“ sam svoje istraživačke nalaze u dve savremene knjige za dizajnere i arhitekte o potencijalu bambusa: „Booming Bamboo“, i projektovanju drveta: „Tommorows Timber“. One imaju za cilj da odagnaju te mitove i pokažu neverovatan potencijal najnovije generacije biljno baziranog građevinskog materijala u potrebnoj tranziciji ka ugljenik neutralnom, zdravom i kružno izgrađenom okruženju.

Na pitanja o neiskorišćenom potencijalu bambusa i kako vidi svoj doprinos više održive budućnosti?

Pablo Van Der Lugt: Bambus je neverovatno zanimljiv resurs; raste brže nego bilo koja druga biljka / drvo (skoro 1 metar na dan i drži rekord u Ginisovoj knjizi kao najbrže rastuća biljka) i ima mnoštvo svrha, preko 1500 (David Fareli u knjizi „Book of Bamboo“), uključujući nedavni razvoj papira bambusa, tekstila i što je najvažnije za dizajnere i arhitekte, projektovanog za izgradnju proizvoda koji su pogodni za mnoge enterijere (podovi, zidovi, plafoni, nameštaji) i eksterijeri (brodski pod, nosači, spoljni nameštaj, stolarije).

Izvor : www.archdaily.com @ Guillaume Bonnefont

Postoji preko 1600 vrsta bambusa od kojih su džinovske vrste (do 30-40 metara visine, prečnika 10-20 cm), kao što su Guadua (Južna Amerika), Asper i Moso (Jugoistočna Azija), najinteresantnije sa pravljenje proizvoda.

Nadalje, nekoliko vrsta je vrlo pogodno za pošumljavanje iako potiče iz degradiranih / marginalnih zemalja. U kombinaciji sa svojim brzim rastom, nekoliko velikih vrsta čini ga veoma pogodnim za pionirsku biljku pri zaustavljanju erozije i obnovi korita vode i biodiverzitet degradiranog zemljišta. 40 miliona hektara bambusa je širom sveta (samo u Kini više od 7 miliona, širi se kroz pošumljavanje svake godine).

Kako je bambus zapravo džinovska vrsta; biljka je povezana preko korena i svake godine daje novu stabljiku. Posle 4-5 godina stabljike su spremne za žetvu. Kako svake godine porastu, nove stabljike se beru kao poljoprivredni usevi; svake godine bere se od 20-25% zrele stabljike i zapravo ubrzava rast matične biljke.

www.archdaily.com © Tomazo Riva

Šta je potrebno za usvajanje i prihvatanje bambusa kao građevinski materijal širom sveta? Da li postoje ograničenja u pogledu njenog korišćenja?

Pablo Van Der Lugt: Zumiranjem arhitekture, postoje dva osnovna izbora bambusa. Pre svega, bambus stabljika je super ekološki građevinski materijal (nijedan drugi građevinski materijal ne može biti obran, osušen i direktno upotrebljen kao veoma efikasna struktura građevinskog materijala). Iako njegov oblik i forma – i za njegovu podložnost pucanju pod dejstvom zapadne klime  – definitivno nudi izazove. Vešte arhitekte mogu koristiti lakoću i fleksibilnost stabljike da dizajniraju bajkovite objekte koji oduzmaju dah, kao što je struktura Ibuku u Indoneziji.

www.archdaily.com © Tomazo Riva

U Latinskaoj Americi bambus se i dalje smatra „siromašnim čovekovim drvetom“, posebno kada se koristi kao mesto za stanovanje.

Drugo, modifikovane bambus ploče, paneli i grede imaju veliki potencijal kao veoma teški, stabilni i estetski završni materijal enterijera i eksterijera.

www.archdaily.com © Lior Teitler

Međutim, svaka stabljika je jedinstvena, što otežava da se obezbedi klasifikacija snage i ispunjenja zapadnih standarda izgradnje.

U manjoj meri ovo važi i za modifikovani bambus; mada daleko više dosledan u performansama, kao građevinski materijal industrije je relativno nov (prvi bambusov pod je izmišljen pre oko 25 godina), što znači da nema jasnog sistema klasifikacije. Ovo se posebno odnosi na strukture koje koriste modifikovani bambus.

Izvor : www.archdaily.com @ Moso Studio

Prelazimo sada na drvenu masu, kako bi drvo moglo da utiče na građevinski sektor u narednim godinama?

Pablo Van Der Lugt : Zaključak je upravo razlog zašto sam izabrao da specijaliziram drvenu masu (zajednički naziv za elemente od drveta visokih performansi, kao što je krst lameliranog drveta (CLT) paneli, lamela greda (LVL) kao i grede i ploče od laminata). Sa ovom najnovijom generacijom drvnih proizvoda objekat može biti izgrađen u veoma kratkom vremenskom rasponu do 50% brže u odnosu na tradicionalne zgrade.

Izvor : www.archdaily.com © Rikardo Foto

Pored faktora klimatske krize, postoje i drugi, kao što su cirkulacija i dobrobit koju zgrade bazirane na materijalu od drveta mogu da pruže.

Pablo Van Der Lugt : kružna zgrada je reč u trendu; svaki proizvođač materijala danas tvrdi da je kružna, međutim, u  praksi stopa reciklaže širom sveta je ispod 9% (Gapov izveštaj), nigde dovoljno blizu da dostigne zahteve.

Izvor : www.archdaily.com © Tommorow’s Timber (MaterialDistrict)

Izgradnja koja koristi materijale na biljnoj bazi iz održivih izvora je duplo kružna; zbog lakoće samog materijala i rada sa njima drvna masa će zadržati svoju vrednost i tehničke performanse. Elementi se koriste za proizvodnju pločastih materijala, sve vreme zadržavaju sačuvani ugljenik u materijalu. Postoji mnogo uzbudljivih projekata koji su dizajnirani na ovaj način, skupocenog (Triodos banka) i nisko budžeta (Epos modularna škola u Roterdamu). To je jednokružno. Drvna masa je dvostruko kružna zbog činjenice da u vreme jednog životnog ciklusa drveta od nekoliko, meko drvo ponovo poraste najmanje 2 puta u održivim šumama i obezbeđuje višak materijala upotrebljivog za mnoge primene (osim izgradnje takođe papir, tekstil, energiju, bio-hemiju, itd).

Izvor : www.archdaily.com © Luuk Karmer fotografie

Pored ovog pozitivnog efekta, vidljiva primena prirodnih materijala, uključujući bambus i drvo, vrlo dobro se uklapa u prakse biofilnog dizajna, koja pokazuje veću produktivnost i dobrobit korisnicima – ovo je novo istraživačko polje, što bi moglo imati ogromne implikacije na aktivnosti obrazovne, stambene pa čak i zdravstvene zgrade. Velike multinacionalne kompanije sve više biraju biljno baziranu konstrukciju.

Izvor : www.archdaily.com © BMW South-Africa

Postavljanje ovih uslova zahteva reakciju lokalnog rukovodstva, kao što je pokazala francuska vlada (50% bio bazirane upotrebe u javnim zgradama do 2023. godine) i region Amsterdama ima cilj da 20% zgrada bude od drveta do 2025. godine.

 

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.