ponedeljak, 15 avgust, 2022
NaslovnaArhitekturaDa li je održivost novi luksuz? Razgovor sa Andreom Bosketijem o KL...

Da li je održivost novi luksuz? Razgovor sa Andreom Bosketijem o KL Vilama u Marbelji

Tokom proteklih nekoliko godina, luksuzni i modni brendovi su ušli odvažno u arhitekturu. Neki su gradili muzeje, fondacije i kulturne organizacije, dok drugi stambene objekte koje su lansirali njihov identitet u svemir. Nakon ovog istog koncepta, Karl Lagerfeld, zajedno sa španskom firmom Developer Sierra Blanca Estates i The One Atelier razvija prvi „luksuzni arhitektonski projekat“ modne kuće – Karl Lagerfeld Vile u Marbelji, Španija. Dizajniran je od strane firme The One Atelier.

Pitanje je šta je „luksuzna arhitektura“ i zašto se modni brendovi sve više šire u arhitekturi.

Fokusirani uglavnom na ideju kombinacije razvoja luksuza sa održivošću kroz dizajn odluka i mehaničkih sistema, projekat stavlja na mesto pet različitih vila, od drveta i sintetičke keramike. Smešten oko prirodnog pejzaža, stambeni razvoj je takođe povezan sa gradom, koji doživljava promenu u demografiji i aktivnostima još od početka pandemije. Marbelja, nekada smatrana centrom i gradom za odmor, sada je pokazala da je postala destinacija za stalno prebivalište.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

Koji je bio početni koncept iza ovog projekta?

Andrea Bosketi: Početni koncept je bio da se kombinuje razvoj luksuza sa održivošću, inspirisan Karlovim identitetom, koji je zaista posvećen stvaranju boljeg sveta. Zbog toga, hteo sam da se prilagodim duši dizajnera, a ove ideje su kao glavni cilj projekta, kao i povezivanje dva entiteta koja obično nisu povezana. U stvari, nismo koristili tzv. „luksuzni“ materijal, naš glavni materijal je „terazzo“, reciklirani komad mermera, drveta, kao i fasade ogledala stvoren od keramike, potpuno prirodni materijal.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

Dakle, u osnovi sada svet luksuza je spreman za ovaj održivi pristup?

Andrea: ne svuda, sigurno. Takođe, moramo da shvatimo da u različitim delovima sveta, još uvek nisu spremni za ove ideje. Ali, takođe je naša odgovornost kao arhitekta da podelimo sa svetom i da progovorimo o ovim novim načinima dizajniranja. Ipak, kao što ovaj projekat kaže, mislim da je deo sveta spreman.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

U tom smislu, kako definišete luksuznu arhitekturu sada?

Andrea: ja sam neko ko radi dosta u gradu. Raditi sa luksuznom arhitekturom je čudno u početku, ali posle master plana Milana, imao sam priliku da zamislim nekoliko vila u Rusiji, pre nego što mi je The One Atelier zatražio da radim sa njima, da prevedem DNK nekih brendova u arhitekturu. To je uvek bitno za mene. da ne zaboravimo da imam urbanu prošlost, i svaki put sa svakim novim poduhvatom, trudim se da vidim veću sliku.

Ako mislite na muzej Prada u Milanu, na primer, projekat je uspeo da stvori određene promene u tom delu grada. U tom smislu, možemo koristiti luksuz da donese kvalitet gradu i ljudima koji žive u blizini. Istina je da to nije moguće svaki put ali na primer, u Vilama Karl Lagerfeld koristimo nacrt, kako da vratimo zelenu infrastrukturu u ovoj oblasti, uz drveće i bicikle stazama od brda do mora. Takođe, dopunjuje pejsaž primorskog grada. U stvari, izgrađena geometrija i priroda su u direktnoj komunikaciji, bez strukture koja nestaje ili se skriva pod zelenim prekrivačima, kroz stvaranje snažnog dijalekta između prirode i arhitekture.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

Da li vidite bilo kakvu sličnost između sveta mode i sveta arhitekture? Baš kao što je Karl Lagerfeld, puno modnih kuća prelazi u arhitekturu.

Govoreći o Karlu, iako je radio za jake kuće poput Fendija i Šanela, bio je uveren da moda, lepota i kreativnost trebaju da budu dostupni svima. Ovaj demokratski princip za mene je nešto što se pridružuje mojim idejama arhitekture, arhitektura koja prenosi kvalitet, kreativnost a i lepotu u grad. Ovo je takođe paralela koji počinjem da vidim između mode i arhitekture.

U stvari, brendovi žele da prenesu svoje vrednosti u arhitekturu, jer takođe žele da izađu iz jedne specifične discipline i prošire se. Zapravo, puno brendova je posezalo The One Atelierom, tako da bismo njihov DNK preveli u strukturu. To je prethodno urađeno samo u dizajnu enterijera i nameštaja, ali sada je sve to više o prenošenju identiteta i iskustva na gradsku oblast kao i na širu publiku, stvaranju ikona u gradovima. To je normalna evolucija kreativnih brendova po mom mišljenju. Takođe se radi o otvaranju novih grana na tržištu i ima veće prisustvo. Naša kultura je vizuelna i arhitektura je najvažnija vizuelna referenca u gradu u današnje vreme.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

Koliko je različita „luksuzna“ arhitektura iz arhitekture?

Andrea: za mene nisu toliko drugačiji. Sigurno su kuće veće, razmaci su veći, lokacija je mnogo skuplja, ali principi su isti. Pristup održivosti je isti. Ovo je moje gledište na luksuz. Za mene je mnogo povezan na način na koji provodite svoje kvalitetno vreme. Drugim rečima, sa mojim radom, ne želim da istaknem bogatstvo u dizajnu, ali želim da stvorim visoko standardne kvalitativne prostore za stanare. Prebacili smo koncept luksuza iz materijala, od njene opipljive dimenzije na nematerijalno iskustvo.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

Vrati se na projekat u Marbelji, sastoji se od pet delova, od kojih je svaki za drugačije stanare. Možete li nam reći nešto više o dizajnu ovih vila?

Vile nisu super velike, između 660 i 900 kvadrata, namenjene porodicama. Ovo je bio cilj klijenta. U pogledu dizajna, diktiran je sa dva glavna razloga. Prvo, jednostavno nismo želeli da ponovimo isti oblik, jer smo želeli prilagođenije iskustvo. Drugo, i što je najvažnije, želeli smo da različito uokvirimo scenografiju i stvorimo raznoliku tačku gledišta u okolni pejzaža. Tako smo završili sa oblicima koje imamo, nudimo različite perspektive spolja i konfiguracije iznutra, sa više atmosfera i specifičnih životnih okruženja.

Ponekad imamo više horizontalnih prozora, tako da možemo da pogledamo horizont i more, neke druge vremenske vertikalne otvore koje uokviruju pogled kao sliku, sa nebom, morem i zelenilom. Ovaj konceptualni izbor je direktno povezan sa kreativnom dušom Karla, koji je koristio ove vrste okvira i izolirao neke delove. Štaviše, Karl Lagerfeld je bio sjajan obožavatelj Majs Van Der Rohe-a „Manje je Više“, a ovaj projekat je pokušao da utiče na ovu ideju i da se suprotstavi količini i praznini. Kroz pejzaž projekta takođe smo uspeli da stvorimo kontinuitet. Vile su povezane sa rekom koja reinterpretira prirodni kontekst grada Marbejle. U nekim delovima stvara bazene u master planu. Ovaj vodeni element, deo obnovljivih izvora energije, takođe je odredio geometriju kuća.

Izvor : www.archdaily.com © Courtesy of KARL LAGERFELD, Sierra Blanca Estates and One Atelier

Imate puno stvari koje se događaju, od master plana Loreto do takmičenja u Đenovi itd. Možete li nam reći nešto o tim projektima?

Sa Stefano Boeri Arhitektama i „Inside Out“ smo pobedili na takmičenju u Đenovi pre dve godine. Počinjemo sa memorijalom i izgradnjom pratećeg parka od 60 hektara. To je dijalog između privatnog i javnog, ali radi se i o tome šta je ljudima tačno potrebno u pogledu usluga iz ove regeneracije. Sve je u slušanju ljudi. Za projekat Loreto u Milanu, iako to nije velika intervencija, veoma je važan projekat, jer ako počnemo da menjamo jedan kvadrat i vratimo ga građanima, mislim da će i drugi kvadrati to pratiti i promeniti se. To može biti važna referenca za celu Evropu, posebno u pogledu održivog pristupa.

RELATED ARTICLES

POSTAVI ODGOVOR

molimo unesite svoj komentar!
ovde unesite svoje ime

- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.

Sign In

Register

Reset Password

Please enter your username or email address, you will receive a link to create a new password via email.